MINISTAR CRNADAK PISAO AMBASADORU HAJRIĆU: "Nemate pravo obilježavati Dan državnosti BiH"!

Ambasador BiH u Kanberi (Australija) Mirza Hajrić, uputio je zvaničan poziv predstavnicima diplomatskog kora za prisustvo obilježavanju 25. novembra, Dan državnosti BIH.

  • Mini market

  • 12. Nov. 2018  12. Nov. 2018

  • 2

Ministarstvo inostranih poslova BiH je upozorilo ambasadora Mirzu Hajrića da se ovim postupkom krše osnovna ustavna i zakonska načela, te da se nanosi sramota institucijama BiH, jer proizvoljno obilježavanje neusaglašenih datuma na međunarodnoj sceni izaziva zbunjenost i nelagodu.

U dopisu upućenom Ambasadi BiH u Kanberi, koji je potpisao ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, navodi se da trošenje novca poreskih obveznika na organizaciju događaja koji nemaju zakonsku osnovu, te koji izazivaju gubljenje povjerenja između naroda koji žive u BiH, ne može biti podržano, te se eksplicitno navodi da Ambasada BiH u Kanberi nema saglasnost Ministarstva inostranih poslova BiH za provođenje ove aktivnosti.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je sa navedenim postupkom ambasadora Hajrića upoznalo Predsjedništvo BiH, koje je jedino nadležno za ocjenu rada i sankcionisanje ambasadora.

Ministar Crnadak je očito previdio činjenicu da se Dan državnosti BiH već decenijama unazad obilježeva kao Dan državnosti BiH i da zakon koji to regulira nikada nije ukinut niti promijenjen nakon rata. A Ustav BiH je sasvim jasan: svi zakoni iz SRBiH ostaju na snazi dok se ne suspendiraju ili promijene. 

Aneks II, član 2. Ustava BiH kaže: 

"Kontinuitet pravnih propisa Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine."loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...