OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Danas za ručak pravimo tjesteninu sa sirom iz pećnice, niko joj ne može odoljeti

Današnji odabir gastro tima „Slobodne Bosne“ je kalorično jelo koje se spravlja za 40 minuta, donosimo recept za 4 osobe

  • Gastro

  • 16. Nov. 2018  

  • 0

SASTOJCI

350 g punomasnog sira

500 g tjestenine

100 g maslaca

40 g brašna

1 žličica senfa

1/2 glavice luka

1/2 žličice majčine dušice

500 ml mlijeka

1 jaje

3 žlice krušnih mrvica

sol

bijeli papar

PRIPREMA

Luk nasjeckamo, a sir naribamo.

Tjesteninu stavimo kuhati u vrelu posoljenu vodu po uputama na pakiranju.

U ugrijanu tavu ulijemo malo maslinovog ulja dodamo sjeckani luk, brašna, malo ga popržimo i potom ulijemo mlijeko.

Umak dobro izmiješamo pjenjačom da ne ostanu grudice, zatim dodamo mljevenu crvenu papriku, senf i majčinu dušicu. Sastojke dobro promiješamo i ugasimo vatru.

U zdjelicu razbijemo jedno jaje i umutimo ga. Kuhanu tjesteninu ocijedimo i isperemo s mlazom hladne vode.

Tjesteninu stavimo u zemljanu posudu, preko nje stavimo pripremljeni pikantni umak, prelijemo umućenim jajem i sastojke izmiješamo.

Po površini sastojke poravnamo i posipamo naribanim punomasnim sirom i na kraju posipamo krušnim mrvicama.

Ovako pripremljene sastojke stavimo u zagrijanu pećnicu na 180°C, 30 minuta.

Jelo ukrasimo pokojim listićem bosiljka.

Dobar tek!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...