NIKŠIĆ I KOJOVIĆ NAKON SASTANKA: "Nastupamo jedinstveno kao bh. blok, zajedno kao vlast ili opozicija, a sa SDA..."

U Sarajevu je okončan sastanak predsjednika SDP-a, DF-a i Naše stranke – Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića

  • Politika

  • 23. Nov. 2018  23. Nov. 2018

  • 1

Nikšić je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom u zgradi Predsjedništva BiH, čiji je domaćin bio novoizabrani član iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić. 
 
"Dogovorili smo, a sada nam predstoji da to provedemo kroz naše organe, da u ovom periodu pred nama nastupamo kao bh. blok, što znači da od ovog trenutka 32 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i deset zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH čine blok, nastupaju kao jedinstvena snaga.

Učinićemo sve što je u našoj moći, snagom argumenata i snagom tih ruku u parlamentima da nametnemo programsku priču, te priču zakona koji su u interesu građana BiH i koji su važni na evropskom i NATO putu države. Tako ćemo se u narednom periodu ponašati", rekao je Nikšić. 
 
Kako je naveo, nije bilo razgovora o vlasti.
 
"Mi ćemo zajedno biti ili opozicija ili vlast. Pobjednici izbora treba da sjednu i pokušaju napraviti vlast, te reći šta je program oko koga su oni okupljeni, a mi svoj program znamo i ovih dana ćemo ga finiširati", kazao je Nikšić.

Na pitanje novinara da li će SDP ući u saradnju sa SDA-om kada je u pitanju formiranje federalnog i državnog nivoa vlasti, Nikšić je kazao da stranka na čijem je čelu neće razgovarati ni sa SDA ni sa HDZ-om u ovom trenutku.
 
"Neka oni pokušaju formirati vlast kao pobjednici, a bh. blok će imati svoju platformu. Mi ćemo se na osnovu svog programa opredjeljivati šta i kako", naveo je Nikšić.
 
Na konstataciju novinara da stranke koje pregovaraju o formiranju vlasti na kantonalnim nivoima, matematički mogu imati većinu i u Zastupničkom domu FBiH, ali da SDA i HDZ BiH mogu kontrolisati Dom naroda, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović napomenuo je da su to problemi za one koji sebe smatraju pobjednicima izbora.
 
"Ono što smo danas mi dogovorili i što mi je neobično drago da se događa u ovom kontekstu 25. novembra i proslave 75 godina ZAVNOBIH-a, jeste da među partijama koje zastupaju bh. interese, građansku BiH, postoji odlučnost i saglasnost da u razgovorima o federalnom i državnom nivou sve odluke donosimo zajedno i da se držimo zajedno. Mislim da je ovo početak jedne nove političke opcije koja će možda stvarno promijeniti sve u naredne četiri godine u ovoj zemlji", rekao je on.
 
Kojović je kazao kako su sagovornici današnjeg sastanka imali otvoren, direktan razgovor o svim do sada problematičnim pitanjima.
 
"Sve ono što se događalo u kampanji, ostavili smo iza nas. Odlučni smo da idemo zajedno u razgovore o višim nivoima vlasti. Nije nam bitno da budemo pozicija, ali smo potpuno svjesni snage koju naši udruženi predstavnici imaju u ovim tijelima. Mislim da je to dobro za BiH", poručio je predsjednik Naše stranke.

Kojović je, na upit novinara, poručio da je Naša stranka spremna ostati u opoziciji, bez obzira na rast koji bilježi u svim izbornim ciklusima.
 
"Ono što nas vodi i motiviše nisu fotelje i pozicija, nego principi za koje se zalažemo. Moguće je da su neki pokušavali pomoći ovoj zemlji praveći kompromise o tim principima, ali se to pokazalo kao vrlo loša odluka. Odlučni smo da takve greške više ne pravimo", naglasio je on.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će se, ukoliko SDP BiH uđe u koaliciju sa SDA na višim nivoima vlasti, Naša stranka tome priključiti, Kojović je poručio kako je uvjeren da do toga neće doći.
 
U diskusiju se uključio i Nikšić, podsjetivši novinara na svoje prethodno pojašnjenje kako će SDP BiH, DF i Naša stranka od sada nastupati zajedno kao blok.
 
Govoreći o mogućnosti da se tom bloku pridruže i neki drugi politički subjekti, predsjednik SDP-a BiH ponovio je da u njemu učestvuju tri stranke koje su se opredijelile kao građanske i ljevičarske.
 
"Blok kao blok je tu zaokružen. Možemo sarađivati sa drugim političkim partijama. Vidimo da se na kantonalnim nivoima dešavaju takve saradnje. Možemo i razgovarati ukoliko neko želi da nam se priključi, ali u ovom trenutku nismo to ostavili kao opciju. Ovo je nešto što smo čvrsto dogovorili i nastojaćemo da javnosti pokažemo ozbiljnost", poručio je Nikšić.
 
On je potcrtao da je eventualna neustavna odluka CIK-a BiH o popunjavanju Doma naroda FBiH crvena linija preko koje se neće preći.
 
"To je nešto na čemu ćemo insistirati. Svaka priča sa nama o tome da li ćemo biti dio vlasti mora početi na način da se izmijeni Izborni zakon BiH i da se uvede elektronsko glasanje, te da se sankcioniše CIK BiH", zaključio je Nikšić.
 
Predsjednik Naše stranke rekao je da ohrabruje razgovore političkih stranaka, jer je to politička kultura.
 
"Ko god da nas pozove, mi ćemo se odazvati na razgovore. No, iz prihvatanja da se ide na razgovor sa nekim ne treba izvlačiti neke odluke ili zaključke. Stranke moraju međusobno razgovarati, ali otići na te sastanke i zauzimati se za principe koje smo dogovorili, to je ono što ćemo raditi", kategoričan je Kojović.

(Vijesti.ba)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...