"HERCEG-BOSNO", NAŠE CVIJEĆE ROSNO: "Hrvatska Vlada raspisuje natječaj za iznajmljivanje tri županije i 15-ak općina sa hrvatskom većinom u BiH

"Raspisat ćemo natječaj za iznajmljivanje tri županije sa hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini, kao i petnaestak općina u kojima su Hrvati u većini", rekao je izvor iz Vlade Hrvatske. Kako saznajemo, na iznajmljivanje će se ponuditi Zapadnohercegovačka županija, potom Hercegbosanska, kao i Posavska županija, rečeno nam je u Ministarstvu državne imovine.

  • Frljoka

  • 12. Dec. 2018  12. Dec. 2018

  • 4

Medijske špekulacije prema kojima Vlada Hrvatske priprema raspisivanje natječaja za iznajmljivanje imovine Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini neslužbeno su potvrđene iz Ministarstva državne imovine. Sa detaljima ovo projekta uskoro će, kako nam je rečeno, javnost upoznati premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar Goran Marić, koji neposredno odgovoran za hrvatsku državnu imovinu u zemlji i dijaspori.

"Raspisat ćemo natječaj za iznajmljivanje tri županije sa hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini, kao i petnaestak općina u kojima su Hrvati u većini", rekao je izvor iz Vlade Hrvatske. Kako saznajemo, na iznajmljivanje će se ponuditi Zapadnohercegovačka županija, potom Hercegbosanska, kao i Posavska županija. " Potencijalnim iznajmljvačima, domaćim i inozemnim, ponudit ćemo i desetak kompletnih općina u predratnim, ili dejtonskim granicama, kao i jedan broj dijelova nekih općina sa pretežitim hrvatskim življem", rečeno nam je u Ministarstvu državne imovine.

Iako uvjeti javnog natječaja još nisu definirani, saznali smo kako će zainteresirani kupci-.iznajmljivači biti u prilici da uđu u posjed kompletne županije (popularno kazano u rinfuzi-refuzi) po mnogo nižoj cijeni, nego što bi bila cijena ukoliko bi se odlućili da kupuju pojedinačne općine u njihovom sastavu. "Ilustrativan primjer je Županija broj Deset, tzv Livanjska, gdje je cijena iznajmljivanja cijele Županije neznatno veća od cijene koju bi izdvojili samo za iznajmljivanje grada Livna", pojašnjeno nam je u Hrvatskoj Vladi.

Ministar državne imovine Goran Marić je ranije rekao da se "hrvatska imovina koja se nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine ne prodaje, nego da se iznajmljuje zainteresiranim kupcima na rok od pedeset godina. Mi ovim natječajem ne želimo prejudicirati bbućnost, niti teirtorijalni ustroj ovih, ponavljam hrvatskih, područja, nego nam je namjera da ih kroz ovo javno-privatno pratnerstvo i dodatna ulaganja budućim iznajmljivača zaštitimo te prostore od daljnjeg devastiranja, a stanovnike Hrvate od iseljavanja i, u konačnici, nestanka sa svojih vjekovnih prostora".

Goran Marić je opovrgnuo da Hrvatska država ovim čini ikakav međudržavni dgovor sa susjednom Bosnom i Hercegovinom.

"Bošnjačka politika već pune dvije i pol decenije bez ikakovog osnova nastoji uvjeriti domaću i inozemnu javnost da Hrvatska ima teroritorijalne pretenzije prema susjednoj državi. Ovakvim potezom, kojim dijelove BiH sa hrvatskom većinom nudimo svima koji imaju novac i interes da njima gospodare, na najbolji način demantiramo te objede".

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.

loading...

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...