AUSTRIJSKI DESNIČARI PJENE ZBOG TUZLANKE ALME ZADIĆ: "Kriminalna muslimanka postat će ministrica pravde"

Kako je nedavno pisala Slobodna Bosna, u Austriji traju pregovori o formiranju nove Vlade ove zemlje, a javnost je ponovo, ne svojom krivicom, uzburkala Alma Zadić. Najave kako će advokatica rođena u Tuzli biti prijedlog Zelenih za ministricu pravde bila je dovoljna za novi val mržnje desničara.

  • Svijet

  • 01. Jan. 2020  01. Jan. 2020

  • 0

Ponovo su govor mržnje inicirali zastupnici Slobodarske partije Austrije (FPÖ), konkretno Markus Abwerzger, predsjednik tirolskog ogranka stranke.

"Ova dama treba postati ministarica pravde nakon što je u prvostepenom postupku osuđena prema krivičnom zakonu, iako postupak očito još uvijek traje", napisao je Abwerzger na Facebooku.

Uslijedio je čitav niz rasističkih i seksističkih komentara na račun Alme Zadić. "Kriminalna muslimanka postat će ministrica pravde", "Dolazi šerijat", "Propast Austrije", samo su neki od komentara na društvenim mrežama dok je najviše onih koji Almi Zadić poručuju da "ide odakle je došla".

U novembru je bečki sud zaista osudio Almu Zadić i naložio joj da plati 700 eura zbog "klevete". Ona je na Twitteru podijelila fotografiju mladića koji je učesnicima jednog protesta navodno sa prozora pokazivao Hitlerov pozdrav.

Sliku je komentirala porukom "Nema tolerancije prema neonacistima, fašistima i rasistima", zbog čega je dobila optužbu za klevetu, ali je uložila žalbu na presudu.

Austrijski pravni eksperti smatraju da to nije osuda za krivično djelo, nešto zbog čega bi mogla doći u pitanje njena kandidatura za ministricu pravde. Markus Abwerzger, koji je izazvao cijeli slučaj, sada piše da je i sâm stavio sumnju u presudu Almi Zadić.

Ovo nije prvi put da Alma Zadić izaziva reakcije ekstremnih austrijskih desničara, pa je su joj, dok je u junu, bila za govornicom Parlamenta, dobacivali "Nismo u Bosni".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...