DRAGO PILSEL / MOJ STAV: Volio bih izgubiti okladu i da Zoran Milanović bude idući predsjednik

Kolinda Grabar-Kitarović je ostala kod klevete izrečenih na račun BiH u Izraelu, ponovila je da se iz BiH množe “sigurnosne ugroze” za Hrvatsku i da nema sugovornika u Sarajevu

  • 04. Jan. 2020  07. Jan. 2020

  • 2

Premda sve ankete daju prednost Zoranu Milanoviću, relativnom pobjedniku prvog kruga hrvatskih predsjedničkih izbora, i premda se anketirani čitatelji svih portala koji su ponudili tu opciju slažu da je Milanović demonstrirao očitu superiornost nad Kolindom Grabar-Kitarović u trima ovotjednim debatama (RTL, HRT i NOVA TV), trebat će Milanoviću dosta sreće da KGK izgubi izbore.

Osobno, jako bih volio izgubiti okladu s kolegama iz Dnevnog avaza i rado bih na Baščaršiji počastio s porcijom ćevapa glavnog urednika i urednika subotnjeg priloga koji me je intervjuirao ako Zoran Milanović ipak bude pobjednik nakon sutrašnjeg drugog kruga.

Milanoviću bi mogla pomoći veća izlaznost, a prethodni izbori (i kada je pobjedio Ivo Josipović i kada je pobjedila aktualna predsjednica) govore da u drugom krugu na glasanje izlazi veći broj ljudi.

Bivši premijer se može nadati da je uspio uvjeriti mnoge neodlučne glasače (kojih je u petak navečer bilo oko 13%) i, naravno, može očekivati na dosta glasova onih koji su glasali za kandidate centra, lijevog centra i ljevice. Može računati čak i na veći broj glasača Miroslava Škore koji pošto poto rušenjem KGK žele napakostiti Andreju Plenkoviću, “izdajniku”, kako ga nazivaju.

Grabar-Kitarović isto tako računa na dio Škorinih glasača (premda će mnogi ostati doma), jer nije uspjela u prvom krugu triumfirati među glasačima koji žive izvan RH. Od gotovo 180.000 takvih, pravo glasa je iskoristilo tek 40.000, od čega 25.000 u BiH, što je za HDZ zaista mršavi rezultat.

Milanovićev nastup u polugodišnjoj kampanji je bio koherentan, bez većih gafova osim kada je napao crvenu zvijezdu na starom grbu Hajduka.

Grabar-Kitarović je klizila iz skandala u skandal, lupetala je kojekakve budalaštine kao onu da će mladima osigurati plaće od 8.000 eura. Na kraju se obrušila na legendu hrvatskog ratnog zrakoplovstva Ivana Selaka, kazala je da se pet godina borila protiv korupcije u tajnoj službi (kojoj zapovjeda!), pak je morala priznati da o toj korupciji nema nikakve dokaze.

Zaplela se u mreži koruptivnih radnji zagrebačkog gradonačelnika i drugih njenih sponzora. Bilo je zaista otužno gledati i slušati njeno zavijanje kada je na nedavnom rođendanu Milanu Bandiću pjevala kao Marilyn Monroe J.F. Kennedy-u. Završila je kampanju opasno nagnuta nakon što ju je Milanović efektno torpedirao aferama u kojima je sudjelovala devedesetih uz blagoslov dvostruko osuđenog bivšeg premijera Ive Sanadera.

Osim nekakvog načelnog stava o tome da valja dati povjerenje onima koji poštuju život (ali, polako, ni HDZ ni Kolinda nisu za zabranu pobačaja), izrečenog na razini Komisije za pravdu i mir hrvatskog episkopata, registrirali smo dva očita poguranca u korist KGK i to od strane zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića (na misi zadušnici za Franju Tuđmana i prilikom Božićnog čestitanja). Ostalo je bilo manje više u redu.

Meni je ovo pak važno naglasiti dok pišem kolumnu za Slobodnu Bosnu: da je Kolinda Grabar-Kitarović ostala kod klevete izrečenih na račun BiH u Izraelu, da je ponovila da se iz BiH množe “sigurnosne ugroze” za Hrvatsku i da je rekla da nema sugovornika u Sarajevu. Zoran Milanović tako ne misli.

Ostane li na Pantovčaku to neće biti dobra vijest za BiH jer, kako je točno konstatirao kandidat SDP-a, KGK je nekonzistentna, neiskrena i podkapacitirana političarka.

Bio sam klinac, to skoro da i ne pamtim, prošlo je pola stoljeća od raspada Beatlesa, ali ovo želim doživjeti i zapamtiti: raspad kriminalne hobotnice koju čine Kolinda Grabar-Kitarović i HDZ.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...