NAJSLOŽENIJI POTHVAT: Federalne Autoceste pripremaju izgradnju tunela "Prenj" (VIDEO)

U JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Mostar 16. januara bit će održan Road Show na koji su pozvani svi zainteresirani dobavljači, izvođači i konsultanti, a na kojem će se moći upoznati sa tenderiranjem za ugovore na izgradnji dionica Koridora Vc u Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

  • Ekonomija

  • 04. Jan. 2020  

  • 2


Preduzeće Autoceste FBiH namjerava krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari - Prenj i Prenj - Mostar Sjever (koje treba definirati).
Natjecanje za ove ugovore očekuje se da počne 31. marta 2020. godine, a tender za tunel Prenj u prvoj polovici 2020. godine.

Osim tendera za izvođenje radova, raspisat će se i tender za konsultantske usluge nadzora nad ovim dionicama.

Autoceste FBiH iskoristit će sredstva zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 97,2 miliona EUR i zajma od Europske investicijske banke (EIB) u istovjertnom iznosu za finansiranje izgradnje ovih prioritetnih dionica.
Preostala sredstva za projekt, čiji ukupni procijenjeni trošak iznosi 249,6 miliona EUR, bit će osigurana iz očekivanih grantova WBIF-a i vlastitih sredstava poslodavca.

Ukupni procijenjeni trošak radova i konsultantskih usluga za pomenute tri dionice iznosi 540 miliona EUR.

Osim toga, očekuje se da će 16. marta 2020. godine početi tenderiranje za dionicu Mostar sjever - Mostar jug dužine 15 kilometara.

Finansiranje ove dionice predviđeno je zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 60,0 miliona eura, te kreditima komercijalnih banaka u iznosu od 137,2 miliona EUR, pa ukupni procijenjeni trošak radova i usluga nadzora iznosi 197,2 miliona EUR.  

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...