POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV HALILA BAJRAMOVIĆA: Prvi čovjek Elmedina Konakovića za Krajinu optužen za više krivičnih djela!

Bajramoviću stavljeno na teret da je 2005. godine, prilikom odobravanja pogodnosti, "Hypo Alpe Adria Leasingu" dao lažne podatke, usljed čega je pribavio kreditna sredstva u iznosu od 1.024.000,00KM, piše Avaz.

  • Hronika

  • 06. Jan. 2020  

  • 3

 

Kantonalni sud u Bihaću je svojim rješenjem od 23. decembra 2019. godine potvrdio sve tačke optužnice Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Halila Bajramovića, Rifeta Alibabića, Sanela Havića iz Bihaća i Smaila Topića iz Cazina. 

Njima se na teret stavlja počinjenje više krivičnih djela vezanih za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Bajramović je, inače, vlasnik hotela "Sedra" i farme "Medeno Polje", te predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i Pravde u Unsko-sanskom kantonu odnosno prvi i čovjek od povjerenja Elmedina Konakovića za Krajinu. 

Optuženima se stavlja na teret pet tačaka optužnice. Prvom tačkom je Bajramoviću stavljeno na teret da je 2005. godine, prilikom odobravanja pogodnosti, "Hypo Alpe Adria Leasingu" dao lažne podatke, usljed čega je pribavio kreditna sredstva u iznosu od 1.024.000,00 KM, a drugom tačkom da je 2005. godine iz blagajne privrednog društva d.d. "Dubrava", čiji je bio faktički direktor, uzeo i za sebe prisvojio iznos od 49.900,00 KM.

Bajramoviću i Topiću se stavlja na teret da su kao saizvršioci 2005. godine protupravno zasnovali založno pravo nad nekretninom hotel "Union", odnosno pribavili za Bajramovića korist u vidu korištenja nekretnine koja je u vlasništvu d.d. "Dubrava" kao založne stvari u cilju odobrenja kredita.

Bajramoviću i Alibabiću se stavlja na teret da su kao saizvršioci 2007. godine svojim potpisom ovjerili ispravu iz koje proizilazi da je Bajramović platio 35 računa d.d. "Dubrava" u iznosu višem od 109.000,00 KM, iako je dio tih računa plaćen s računa d.d. "Dubrava", a dio nikad nije plaćen.

U konačnici, Bajramoviću i Alibabiću kao saizvršiocima, a Haviću kao pomagaču se stavlja na teret da su u periodu od 2007. do 2009. godine osnovali fiktivnu firmu kako bi d.d. "Dubrava" mogla poslovati budući da su joj računi bili blokirani, pa su tako prevarom onemogućavali povjerioce d.d. "Dubrava" da naplate svoja potraživanja.

Na osnovu provedene istrage, saslušanja nekoliko desetina svjedoka i analize više od 300 materijalnih dokaza, osnovano se sumnja da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...