KARADŽIĆ KUKA IZ ZATVORA: "Najodvratnija je laž da je sukob izbio na osnovi animoziteta Srba prema muslimanima"

Prvi predsjednik Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac, Radovan Karadžić, ocijenio je da je BiH bila poligon svakome kome je bio potreban pakao u ovom regionu, a da je najbrutalnija laž da je sukob izbio na osnovi animoziteta Srba prema muslimanima.

  • Društvo

  • 06. Jan. 2020  06. Jan. 2020

  • 7

Karadžić je, u odgovoru na pitanja Večernjih novosti čiji je prvi dio objavljen danas, istakao da će, kada cijela istina o ratu u BiH izađe na vidjelo, to biti porazno za mnoge učesnike - za većinu medija, za "lažne i besramne novinare", za neke "humanitarce" i njihove organizacije, pa čak i za pojedine aspekte angažmana UN.

- Najodvratnija je laž da je sukob izbio na osnovi animoziteta Srba prema muslimanima, i ta laž ne može da čeka na razotkrivanje. A Srbi su posljednji narod kojem se može pripisati vjerska netrpeljivost, posebno prema muslimanima (islamu)! Postoje nedavni primjeri ropstva, segregacije i istrebljenja koje su počinili drugi, a nikada Srbi - naveo je Karadžić.

On je poručio da sadašnji lideri svijeta, iako nisu stvorili, treba da razmontiraju sve ove laži, jer svijet ne može opstati bez prava i pravde, jer se "i ti ratovi, i posljeratni događaji, uključujući i suđenja, vrše u njihovo ime".

- Zato će rasvjetljavanje uzroka i posljedica naših tragedija popričekati, dok se ne zadovolje zli apetiti, ako se ikad zadovolji njihov iracionalni izvor. Sami smo se ponudili kao poligon svakome kome zatreba pakao u regionu - naveo je Karadžić.

On je ukazao da bi četvrt vijeka drugim narodima bila dovoljna distanca za zrelo i razložno razmatranje, pa čak i za viceve, ali da mir u BiH ne izgleda zrelo.

- Dakle, izgleda da ništa nije gotovo i ništa nije jasno, i to dvoje je u uzročno-posljedičnoj vezi: nije gotovo zato što nije jasno - navodi Karadžić.

Prema njegovim riječima, sve je još gore danas jer je svijet prisvojio lažnu sliku o uzrocima, ishodima i posljedicama rata, što je zločin planetarnih razmjera nezapamćen u istoriji.

- Danas je sve zatamnjeno i iskrivljeno, više nego što je bilo na početku krize, jer su `zamagljivači` nastavili da rade u tri smjene, sve do danas. Stvorena je virtuelna realnost, i u medijima kreiran drugačiji srpski narod, a istaknutim pojedincima `izgrađene` potpuno lažne reputacije, dovoljne za automatsku osudu - navodi Karadžić.

Karadžić je poručio da je od svih laži najmalignija ona koja je navela masovne ubice u Norveškoj i na Novom Zelandu da pominju Srbe i njega lično kao primjer za svoja nedjela, na osnovu lažne slike koju su o srpskom narodu stvorili zločinački mediji.

On je istakao da je srpski, i njegov lični odnos prema muslimanima u BiH bio suprotan slici koju je stvorila propagandna mašinerija i podsjetio na brojna lična prijateljstva, brakove i druge odnose među ljudima istog staleža.

- Јedina nesreća se pojavljivala kada bi neka sila napala Srbe, neki od muslimana bi ušli u savez sa agresorom, ali neki bi bili saveznici Srba, takođe. Ovoga puta je to bio još jedan napad na zajedničku državu, i interesi Srba i muslimana su se razlikovali.

Ali, tada je trebalo primijeniti principe zakona i prava, a muslimani nisu imali nikakvog prava da dominiraju nad hrišćanskom većinom u Bosni, čak i kad bi bila manjina - ukazao je Karadžić

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...