NE PREZA NI OD ČEGA: Trump je Iranu doslovno zaprijetio ratnim zločinima

Nakon što je dao likvidirati moćnog iranskog generala, po mnogima drugog najmoćnijeg čovjeka u Iranu, američki predsjednik Donald Trump uputio je toj zemlji najozbiljniju prijetnju dosad.

  • Svijet

  • 06. Jan. 2020  

  • 0

"Iran govori vrlo smjelo o gađanju određene američke imovine kao osveti za naše rješavanje svijeta njihovog terorističkog lidera koji je upravo ubio Amerikanca i teško ranio mnoge druge, da ne spominjemo sve ljude koje je ubio za svojeg života, uključujući, nedavno, stotine iranskih prosvjednika. Iran nije ništa drugo nego problem već mnogo godina. Neka ovo služi kao upozorenje da, ako Iran napadne Amerikance ili američku imovinu, mi smo naciljali 52 iranske lokacije (koje predstavljaju 52 američka taoca koja je Iran oteo prije mnogo godina), neke na vrlo visokom nivou i bitne za Iran i iransku kulturu, a te mete i sam Iran bit će pogođeni vrlo brzo i vrlo snažno. SAD ne želi više prijetnje!", poručio je Trump, upuštajući se tako u još jednu rundu Twitter "diplomacije" uz dozu teatralnih, ali i zastrašujućih prijetnji.

Napadi na kulturna dobra zabranjeni Haškom i Ženevskom konvencijom 

Trump je, podsjetimo, već na sličan način prijetio Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom", a samom Iranu "uništenjem" i "krajem". No ova je prijetnja najkonkretnija dosad. U isto vrijeme, najjasnije dosad pokazuje da se Trump ne ustručava počiniti ratne zločine - ili barem prijetiti istima. 

Naime, kako su mnogi komentatori i političari već upozorili, napadi na kulturna dobra predstavljaju kršenje međunarodnog prava o ratovanju, prema Ženevskoj i Haaškoj konvenciji. Štoviše, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 2017. jednoglasno, dakle uz glas SAD-a, donijelo rezoluciju kojom se osuđuje uništavanje kulturne baštine u ratu.

"Ako to što vrijedi, teško mi je vjerovati da bi Pentagon ponudio Trumpu opcije za napade koje uključuju iranska kulturna nalazišta. Trumpa možda nije briga za zakone o ratovanju, ali planere i odvjetnike ministarstva obrane jest... a gađanje kulturnih nalazišta je ratni zločin", komentirao je, također na Twitteru, bivši pomoćnik Trumpovog prethodnika Baracka Obame, Colin Kahl.

Bivši pomoćnik Obame: Trump je sišao s uma

A Kahl je naknadno, nakon što je Trump zaprijetio oštrim sankcijama Iraku - ne Iranu - ako protjeraju američke snage bez da prije toga plate za zračnu bazu koju je SAD izgradio u Iraku nakon što je okupirao tu zemlju 2003., zaključio da je američki predsjednik naprosto "sišao s uma". 

  Naravno, Trump očito pokušava odvratiti Iran od vojne osvete za ubojstvo Sulejmanija, osvete koju je Teheran već najavio. Ali još bizarnije od prijetnje napadima na kulturne znamenitosti, koje Iran kao drevna zemlja s bogatom poviješću ima, komentar je američkog državnog tajnika Mikea Pompea. Pompeo je, naime, naprosto negirao da je Trump zaprijetio takvim napadima. 

Mike Pompeo negirao, a Trump onda potvrdio prijetnju

"Što se tiče tih kritika, predsjednik Trump nije rekao da bi napao kulturno nalazište. Pročitajte što je rekao vrlo pažljivo. Dali smo do znanja da cijenu, ako iskoriste posredničke snage u regiji, neće snositi samo ti posrednici. Snosit će je Iran i njihovo vodstvo", komentirao je Pompeo u intervjuu za NBC. 

 

A onda ga je sam Trump opet opovrgnuo kad je jučer u razgovoru s novinarima u predsjedničkom avionu rekao sljedeće: "Oni smiju ubijati naše ljude. Oni smiju mučiti i sakatiti naše ljude. Oni smiju koristiti bombe uz cestu i raznositi naše ljude. A mi ne smijemo dirati njihova kulturna nalazišta? To ne funkcionira tako."

Iran: Trump je terorist u odijelu

Nije trebalo dugo čekati za komentar Teherana. 

"Poput IS-a, poput Hitlera, poput Džingisa! Svi su mrzili druge kulture. Trump je terorist u odijelu. Vrlo će brzo naučiti povijesnu lekciju da NITKO ne može poraziti 'veliku iransku naciju i kulturu'", objavio je ministar informacija i telekomunikacija Muhamed Džavad Azari-Džahromi u tvitu.

A bivši odvjetnik Bijele kuće za vrijeme Georgea Busha mlađeg, Richard Painter, komentirao je ovu Trumpovu izjavu ne birajući riječi. "Ovaj mentalno poremećeni čovjek mora biti uklonjen s dužnosti. Odmah. Amandman (ustava) 25", napisao je Painter na Twitteru. 

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...