I MACRON UDARIO NA IRAN: Puna solidarnost sa koalicijom pod američkim vodstvom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predan je nastavku borbe protiv militantne grupe, tzv. islamske države, uključujući i onu kroz francusko vojno prisustvo na Bliskom istoku.

  • Svijet

  • 06. Jan. 2020  06. Jan. 2020

  • 2

Macron je izjavio tokom sastanka vlade u ponedjeljak da također osuđuje iranske „negativne namjere“ i odluku Teherana da napusti nuklearni sporazum iz 2015. godine, saopćila je vladina glasnogovornica Sibeth Ndiaye. Kazala je da je francuski čelnik pozvao na de-eskalaciju napetosti zbog nedavnih dešavanja, među kojima je i američki zračni udar u kome je ubijen vodeći iranski vojni zapovjednik prošle sedmice u Bagdadu.

Francuska ima više od 1.000 vojnika angažovanih u vojnim operacijama protiv grupe tzv. islamska država u Iraku i Siriji.

U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u nedjelju, Macron je izrazio „punu solidarnost“ s koalicijom pod američkim vodstvom u Iraku i francusku odlučnost da sarađuje s partnerima na ublažavanju napetosti. Irački parlament u nedjelju je pozvao američke vojnike da napuste zemlju, prenosi Associated Press.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...