ZOVU GA "SAVRŠEN STROJ ZA UBIJANJE": Sve što vas zanima o dronu kojim je ubijen Soleimani pogledajte ovdje (VIDEO)

Dačić odbacuje kritike da "prebrojava bilo čija krvna zrnca", i ističe da su jedino na čemu Beograd insistira - prava srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori i očuvanje zajedništva između srpskog i crnogorskog naroda

  • HiTec

  • 06. Jan. 2020  

  • 0

Qasem Soleimani, jedan od najmoćnijih generala na Bliskom istoku, ubijen je prošle sedmice iz američkog drona MQ-9 Reaper, koji se u američkim vojnim krugovima često naziva i "savršenim strojem za ubijanje".

Američka vojska često koristi taj dron, prije svega zbog laserske navigacije koja pronalazi i precizno locira mete. Dronom se upravlja iz baze.

Raspon krila mu je oko 20 metara, dužina 11, a visina 3,8 metara. Može postići brzinu od 350 km/h i letjeti na visini od 15.240 metara.

Cijena MQ-9 Reapera iznosi oko 64,2 milijuna dolara.

Koristi se za špijunažu i prikupljanje podataka

Dron ima i takozvani multisenzorski nišan koji se sastoji od infracrvenog senzora, televizijske kamere visoke rezolucije, termalne kamere i laserskog radara.

Osim laserskog oružja, opremljen je i "hellfire" projektilima. Koristi se i za špijunske operacije i prikupljanje podataka.

Trump je osobno naredio ubojstvo

Podsjetimo, Sulejmani je ubijen u bagdadskoj zračnoj luci rano ujutro u petak. Imao je 62 godine. Napad je naredio Donald Trump bez znanja Senata. Iran se zakleo na osvetu.

Sulejmanijevo tijelo jučer je stiglo u Iran, a sahrana se održala danas. Na ulice su izašle stotine hiljada ljudi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...