NIKO NE ZNA ŠTA SE DOGAĐA: Američki ministar odbrane Mark Esper demantira da se vojska povlači iz Iraka, traži da se istraži odakle curi…

Svjetske su agencije objavile vijest da je američka vojska u pismu najavila povlačenje iz Iraka, no američke vlasti to demantiraju

  • Svijet

  • 07. Jan. 2020  

  • 0

Reuters je objavio da je američka vojska napisala pismo Bagdadu u kojem stoji da će u idućim tjednima premjestiti svoje postrojbe iz Iraka. "Gospodine, u znak poštovanja prema suverenitetu Republike Irak i kako su zatražili irački parlament i premijer, CJTF-OIR (koalicijska vojska) premjestit će svoje snage u nadolazećim danima i tjednima kako bi se pripremile za napuštanje", stoji u pismu koje je navodno potpisao brigadni general William H. Seely III., zapovjednik snaga koalicije, koju predvodi SAD, u Iraku.

Reuters je naveo kako su autentičnost pisma neovisno potvrdili i izvori iz iračke vojske.

U pismu su poručili da pripremaju odlazak iz te zemlje, javljaju svjetske agencije. Američka vojska u pismu najavljuje repozicioniranje snaga u sljedećim danima i tjednima. Reuters je izvijestio da je pismo poslao američki zapovjenik William H. Seely III te da su autentičnost pisma neovisno provjerili kod iračkog vojnog izvora. 

Američki ministar obrane Mike Esper izjavio je, međutim, da nije donesena odluka o povlačenju američkih vojnika iz Iraka. 

"Ne postoji odluka da se napusti Irak", rekao je Esper, dodajući da nisu izrađeni planovi za pripremu napuštanja Iraka. "Ne znam kakvo je to pismo. Pokušamo saznati od kuda to curi i što je to. Međutim, ne postoji odluka da napustimo Irak. I točka", poručio je Esper novinarima u Pentagonu.

Esper je rekao kako je SAD predan borbi protiv Islamske države u Iraku, zajedno sa saveznicima i partnerima.

Američki se dužnosnici trude demantirati povlačenje iz Iraka

CNN javlja kako je SAD obavijestio Irak o repozicioniranju dijela svojih trupa, ali odlazak iz zemlje američki je vojni vrh, nakon što je procurilo pismo, svim silama pokušao opovrgnuti.


 

Iz američkih se krugova moglo čuti da pismo nije trebalo procuriti u javnost.

To što se u pismu govori o odlasku američkih trupa iz Iraka, američki su vojni čelnici pravdali time da je pismo loše sročeno.

Načelnik glavnog stožera američke vojske general Mark Miley tako je rekao novinarima da je zapravo riječ o nacrtu pisma koje je nespretno formulirano i govori o pojačanom premještanju američkih postrojbi unutar Iraka. "(Pismo je) nespretno formulirano, implicira povlačenje. To se ne događa", rekao je.

Sve se događa nakon što je irački parlament u nedjelju zatražio da američka vojska napusti zemlju, nakon što je u petak američki dron ubio zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u bagdadskoj zračnoj luci.

Odluka je prihvaćena jednoglasno sa 170 glasova za, ali je 158 zastupnika, većinom sunitskih i kurdskih, bojkotiralo sjednicu.

Donald Trump je zbog toga zaprijetio da će nametnuti sankcije Bagdadu, ako izbace američke snage.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...