NAJGORI MOGUĆI SCENARIJ SE OSTVARUJE?: SAD podigle bombardere; Više od 80 hiljada američkih vojnika na Bliskom istoku

SAD su počele da prebacuju šest svojih strateških bombardera B-52 u bazu na ostrvu Diego Garcia u Indijskom okeanu zbog porasta tenzija nakon ubistva generala Qasema Suleimanija.

  • Svijet

  • 07. Jan. 2020  07. Jan. 2020

  • 2

Kako se navodi, bombarderi, koji mogu da nose i nuklearno naoružanje, su primjećeni kako polijeću sa avio-baze Barksdale u Loiuisian.

Prema podacima televizije, baza se nalazi na oko 3.700 kilometara od južne granice Irana. Navodno, ostrvo Diego Garcia  se nalazi van dometa iranskih raketa.

Wall Street Journal je pisao da Pentagon šalje dodatnih 200 vojnika sa baze u Vicenzi i šest bombardera B-52. Ovim će broj američkih vojnika na Bliskom istoku preći 80.000.

Situacija na Bliskom istoku je eskalirala nakon što je komandant elitne iranske jedinice "Quds" pri Korpusu čuvara islamske revolucije general Qasim Suleimani poginuo prilikom napada na aerodrom u Bagdadu.

Sjedinjene Američke Države odbile su izdati vizu iranskom ministru vanjskih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu koji je trebao u četvrtak nazočiti sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, objavili su američki zvaničnici.

Temeljem sporazuma iz 1947., koji regulira pristup sjedištu UN-a u SAD-u, ta je zemlja obvezna omogućiti pristup stranim diplomatima, no Washington tvrdi da može uskratiti vizu iz sigurnosnih i vanjskopolitičkih razloga ili zbog opasnosti od terorizma. 

Američko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati slučaj, kao i UN, a iranska misija pri UN-u priopćila je kako je vidjela medijske izvještaje o tome, no nije dobila nikakve informacije ni od SAD-a, ni od UN-a u pogledu vize za Zarifa.

Njegovo putovanje bilo je planirano prije napada u petak.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a omogućila bi Zarifu globalnu pozornicu za kritiziranje SAD-a zbog Sulejmanijeve likvidacije.

Iranski ambasador pri UN-a Madžid Takht Ravanči opisao je to ubistvo kao "očigledan primjer državnog terorizma i zločina koji predstavlja teško kršenje temeljnih načela međunarodnog prava uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija".

Sjednica Vijeća na koju je Zarifu onemogućen dolazak posvećena je Povelji UN-a.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je razgovarao s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, no nije rečeno jesu li razgovarali o Zarrifovoj vizi.

SAD je u ponedjeljak optužio Rusiju i Kinu da su blokirali izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se trebala potvrditi nedodirljivost diplomatskih i konzularnih sjedišta nakon napada 31. prosinca na američko veleposlanstvo u Bagdadu.

Dvije zemlje su odgovorile da se takva izjava mora osvrnuti i na američki napad na Sulejmanija.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...