BRITANCI ZAPUŠILI USTA SRPSKIM FALSIFIKATORIMA: "U Srebrenici je počinjen genocid!"

Kako je nedavno pisala "Slobodna Bosna", nakon podizanja optužnice protiv Milomira Savčića, predsjednika BORS-a, za učešće u genocidu u Srebrenici, vrh RS-a se odmah angažovao u falisfikovanju događaja iz jula 1995. godine. Tim povodom kontaktirali smo Ambasadu Velike Britanije u Sarajevu i zatražili zvaničan stav po pitanju interpretacije navedenih dokumenata. 

  • Društvo

  • 08. Jan. 2020  08. Jan. 2020

  • 13

Podsjećamo, Vlasti u RS-u u falsifikovanju događaja u Srebrenici pozvali su se na izvještaj koji se nalazi u Nacionalnom arhivu Ujedinjenog Kraljevstva po kojem je napad Srba na Srebrenicu isprovociran je od bh. strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.

U tom dokumentu upućenom Ministarstvu odbrane u Londonu od 11. jula 1995. godine, opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakciji holandskog UN bataljona nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS.

Ubrzo se povodom objavljivanja dokumenta oglasio i član Predjedništva BiH Milorad Dodik koje je ustvrdio “da posljednji dokumenti britanske vlade o Srebrenici sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju 'ispravnost politike RS da se utvrdi prava istina o tom događaju' u julu 1995. godine".

Tim povodom, kao i nizom, sa moralnog i političkog stajališta, problematičnih objava u medijima u Republici Srpskoj i Srbiji, Slobodna Bosna je kontaktirala Ambasadu Velike Britanije i zamolila ih za zvanični stav o prirodi dokumenta koji se pojavio u javnosti, kao i o zvaničnoj poziciji koju Velika Britanija zauzima povodom događaja i presuđenog genocida u Srebrenici.

Odgovor Ambasade Velike Britanije u Sarajevu prenosimo u cjelosti:

“Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju transparentnog djelovanja, je nedavno objavio dokumente o Bosni i Hercegovini stare 25 godina. Neupitan stav Ujedinjenog Kraljevstva je da je u Srebrenici počinjen genocid. Mjerodavne ocjene o dešavanjima u Srebrenici i drugim mjestima su presude međunarodnih sudova, sam Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je saslušao hiljade svjedoka, za šta postoje milioni stranica transkripta.”

(S. Begović)

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...