SLOVENCIMA KAPA DOLE: Perutnina Ptuj i Argeta iz BiH osvajaju evropsko tržište

Kompanija Perutnina Ptuj BH iz Breze, u vlasništvu Slovenaca, investiraće u 2020. godini 4 mil KM u nove proizvodne kapacitete, a veći dio proizvoda iz novih kapaciteta planiran je za izvoz u zemlje EU, dok je kompanija Argeta BiH, također u vlasništvu Slovenaca, prvi put počela izvoz svojih proizvoda z 13 država Evropske unije.

  • Ekonomija

  • 10. Jan. 2020  10. Jan. 2020

  • 0

Mladen Andrić, direktora Perutnine Ptuj BH. rekao je za Poslovne novine, kkao kompanija kojoj je na čelu ima ozbiljnu mogućnost za izlazak na veliko i zahtjevno tržište EU sa proizvodima proizvedenim u pogonima u BiH.

Andrić je najavio novu investiciju vrijednu četiri miliona Km u 2020. godini u nove proizvodne kapacitete, pro čemu je veći dio proizvoda iz novih kapaciteta planiran za izvoz u zemlje EU.

-S obzirom na to da sve potrebne standarde i traženi kvalitet već imamo, očekujemo da ćemo u narednim godinama dostići značajan izvoz pilećih proizvoda na tržište EU, a samim tim i rast prihoda kompanije - rekao je za Poslovne novine Mladen Andrić.

Za kompaniju Perutnina Ptuj BH iz Breze 2019. godina je bila izuzetno uspješna, što se vidi po ostvarenim poslovnim rezultatima.

- Ostvarili smo rast prihoda od 10%, kako smo i zacrtali poslovnim planom. Mnogo smo radili na poboljšanju procesa i efikasnosti, što je rezutiralo i rastom dobiti od 12%. Jednako bitno i meni osobno jako značajno je, da smo uz sve navedeno, uspjeli podići plate u prosjeku za 10% kao što to radimo već nekoliko godina uzastopno - tvrdi Andrić.

Perutnina Ptuj BH Breza jedna je od 17 kompanija koje djeluju u okviru međunarodne grupacije Perutnina Ptuj i u samom je vrhu po proizvodnim količinama.

U 2019. godini Perutnina Ptuj BH proizvela je više od 20.000 tona proizvoda, koje su plasirali na tržište putem 1.000 prodajnih objekata njihovih klijenata.

S velikim uspjehom poslovnu godinu je okončala i kompanija Argeta BiH, također u vlasništvu Slovenaca, koja  je prošloj godibi proizvela 6.000 tona gotovih proizvoda te su time dodatno učvrstili svoju poziciju regionalnog lidera po prodaji u kategoriji pašteta.

Potvrdu napora i uspjeha zaposlenika kompanije Argeta BiH okrunila je dozvola za izvoz njihovih mesnih proizvoda u zemlje Evropske unije. Osim zemalja u koje trenutno plasiraju svoje proizvode (Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija) izvozit će se i u Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Francusku, Nizozemsku, Belgiju, Luksemburg, Irsku i Veliku Brtianiju, što je ukupno 13 izvoznih tržišta. 

Posebna je to prilika i za uzgajivače peradi u BiH jer Argeta BiH u proizvodnji koristi sirovine domaćih proizvođača. Povećanje obima proizvodnje znači otvaranje novih radnih mjesta za sve u lancu, od dobavljača sirovina do prozvodnje.

Proizvodni proces u tvornici u Hadžićima je najmoderniji i visokotehnološki, sve je strogo kontrolirano prateći vrhunske standarde, od ulaza sirovine do trenutka zatvaranja pakiranja i skladištenja. Na ovo su u Argeti BiH posebno ponosni. Kada se sve ovo ima na umu onda i ne čudi činjenica da se svake sekunde negdje u svijetu proda 4,4 paštete Argeta.

Osim pašteta od mesa peradi u 2019. godini Argeta je u svojoj tvornici u Hadžićima započela i proizvodnju ribljih okusa, njih ukupno pet, kojima se, osim tržišta Bosne i Hercegovine, snabdijevaju tržišta regije i EU.

 Argeta BiH osnovana je prije 13 godina u općini Hadići, zapošljava 120 radnika, a u prozvodnji koristi 90 posto domaćih sirovina renomiranih proizvođača kokošijeg mesa, ulja, soli.

(S.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...