NAJVEĆA TAJNA SLAVNE PJEVAČICE: Evo kako je zapravo Adele bez vježbanja za kratko vrijeme skinula više od 30 kilograma…

Jedna od najvećih glazbenica današnjice, Adele, ovih je dana snimljena kako uživa na karipskom otoku Anguilli

  • Show

  • 11. Jan. 2020  

  • 0

Izgled 31-godišnje britanske zvijezde mnoge je šokirao jer se u samo nekoliko mjeseci pjevačica transformirala i smršavila 20 kilograma, i to  bez vježbanja.

Nakon razvoda pjevačica je krenula na rigoroznu dijetu poznatiju pod imenom sirtfood, zahvaljujući kojoj je vidno smršavjela.

Dijetu je osmislilo dvoje nutricionista iz Velike Britanije, Aidan Goggins i Glen Matten, a brzo je stekla veliku popularnost jer, za razliku od mnogih drugih dijeta, dozvoljava, pa čak i potiče konzumiranje crnog vina i crne čokolade.

Utemeljena je na istraživanju u kojem se tvrdi da određena hrana podiže razinu određenih bjelančevina (sirtuina ili sirtova) koje reguliraju metabolizam te tako mogu pomoći u skidanju kilograma.

Ova dijeta obećava da će osoba skinuti 3,5 kilograma za sedam dana. Dijeta se temelji na istraživanju o sirtuinima, grupi od sedam proteina koji se nalaze u ljudskom tijelu, a oni reguliraju metabolizam, ali isto tako i tjelesne funkcije. Hrana koja povećava razinu ovih proteina skupnim se imenom zove sirtfood.

Ovo su samo neke od namirnica koje aktiviraju lučenje sirtuina: od voća i povrća to su jabuke, citrusi, borovnice, jagode, datulje, kelj, celer, luk, rikula; od pića to su zeleni čaj, matcha zeleni čaj, crna nezaslađena kava, crveno vino. Preporučuje se i unos crne čokolade, oraha, lososa te ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

PRIMJENA 

Dijeta se sastoji od dvije faze, prva traje sedam, a druga 14 dana. Nakon toga u svoju prehranu osoba može uvrstiti koliko god hoće sirtfood namirnica.

Tokom prve faze prva tri dana unos kalorija treba ograničiti na 1000 kalorija dnevno, a to uključuje tri zelena povrtna soka i jedan konkretan obrok.

Sljedeća četiri dana unos kalorija može povećati do 1.500 dnevno te se tako uz dva zelena povrtna soka uvode dva ili više obroka bogata sirt namirnicama.

Nakon toga započinje druga faza, koja traje 14 dana.

Tada ne postoji kalorijsko ograničenje te osoba može pojesti tri cjelovita obroka i čašu povrtnog soka.

(SB / JL)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...