SPECIJALITET S DALEKOG ISTOKA: Napravite pilav rižu na indijski način i oduševite ukućane… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 45 minuta, a mogu ga pripremiti i potpuni kulinarski amateri

  • Gastro

  • 12. Jan. 2020  

  • 0

SASTOJCI

300 g riže dugog zrna

900 ml vode

120 g indijskih oraščića

4 klinčića

1/4 žličice kardamoma u sjemenkama

2 cm kore cimeta

1 žlica kim

3 glavice luka

120 g sušenih grožđica

1 žličica kurkume

1 žličica šafrana

1 vezica korijandera

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol

PRIPREMA

Dvije glavice luka nasjeckamo, a jednu narežemo na kolutove, indijske oraščiće i sjemenke kardamoma izmrvimo u mužaru, a u lonac vrele vode dodamo šafran i ostavimo da kuha na laganoj vatri.

U tavu, na 3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo klinčiće, koricu cimeta, kim, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri.

Nakon 2 minute dodamo mrvljene sjemenke kardamoma, rižu, sjeckani luk, sušene grožđice, kurkumu, promiješamo i pržimo stalno miješajući 3-4 minute.

Zatim sastojke posolimo, promiješamo i premjestimo u vatrostalnu posudu.

Potom ih posipamo polovicom mrvljenih indijskih oraščića, prelijemo vrelom vodom sa šafranom i stavimo kuhati u pećnicu, zagrijanu na 220°C, 25 minuta.

Za to vrijeme u zasebnu tavu, na 3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo kolutove luka i pržimo ih na srednje jakoj vatri 3-4 minute, dok ne omekšaju, a korijander nasjeckamo.

Gotov pilav rasporedimo na tanjure, posipamo prženim kolutima luka, sjeckanim korijanderom i preostalim mrvljenim indijskim oraščićima te poslužimo.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...