SAMI SEBI SMO NAJVEĆI NEPRIJATELJI: Ovo su uvjerljivo NAJGLUPLJE GREŠKE koje vozači čine u zimskim uvjetima vožnje…

Donosimo listu nekih od najnesmotrenijih grešaka koje vozači svakodnevno čine kada se zimi nađu u problemima

  • Auto

  • 12. Jan. 2020  

  • 0

Grijanje ključa upaljačem

Stari trik koji već godinama ne pali, jer ćete njime vrlo vjerovatno samo oštetiti elektroniku u ključu. U težem slučaju imobilizator, a u lakšem elektroniku odašiljača za daljinsko zaključavanje. Puno su bolja varijanta odmrzivači u spreju. Ako nemate pri ruci, bilo što alkoholno može pomoći. Ne koristite silu, oštećene brave skupo je popravljati.

Odmrzavanje vrućom vodom

Kada je staklo zaleđeno, najgluplji potez kojeg možete napraviti polijevanje je vrućom vodom. Staklo je krto i naglim zagrijavanjem velika je vjerovatnoća da će puknuti. Upravo stoga, nemojte koristiti ništa osim sprejeva za odmrzavanje. Preko noći ostavite karton na staklu i zahvatite ga brisačima. Ujutro nećete morati strugati. Pazite da je strugalica kvalitetna. Dio za struganje mora biti plastičan, a nikako ne od željeza ili bilo kojeg čvrstog materijala jer možete izgrebati staklo.

Brisanje zamagljenog stakla rukom, s prstenom na ruci

Staklo se magli, rukom prolazite preko njega i prstenom dodirujete osjetljivu površinu stakla. Čim se auto zagrije, shvatite da ste upravo napravili 500 maraka štete. Zaista je glupo nemati krpicu za brisanje zamagljenog stakla, a i začudili biste se koliko ljudi ne zna koristiti ventilaciju automobila na ispravan način. Osnova svega je uključiti uzimanje zraka izvana (nikako ne recirkulaciju) te stakla držati čistima. To pogotovo vrijedi za pušače koji puše u autu i stakla su im uvijek masna. Vidljivost je osnova sigurne zimske vožnje!

Čupanje zamrznutih vrata

Oprali ste auto, još toplo, a zatim ga parkirali. Voda se smrznula između vrata i zalijepila su se vrata za brtvenu gumu tzv. „keder“. Eto problema kojeg je zaista teško riješiti bez da nešto oštetite. Naime, čupanjem vrata, pa i polaganim, izvadit ćete gumu iz ležišta i vrlo vjerovatno uništiti tiplove. Nakon toga probleme ćete imati čak i ljeti. Dakle, ako ste već prali auto kad je vani ispod nule, prebrišite „štokove“ i gume vrata te namažite glicerinom. To će sačuvati gume i olakšati otvaranje zimi.

Ispuštanje zraka iz guma

Stari vozački trik za povećanje površine prijanjanja gume. Osim što je stvar opasna, pogotovo ako nemate pumpu pri ruci da gume ponovno napumpate, prilično je beskorisno s modernim gumama.

Naime, zbog lamelaste konstrukcije ne samo da nećete pomoći, već ćete si vjerovatno i odmoći. Kupite nove zimske gume i pregledajte kočnice.

Čišćenje samo prednjeg stakla

Snijeg na krovu i staklima nedopustiv je i pokazuje koliko ste neodgovoran vozač. Prilikom kočenja sve će se spustiti na prednje staklo, a postoji velika vjerovatnoća da spržite motor brisača ili barem osigurače. O pješaku ili životinji zbog koje ste kočili da i ne pričamo. Dakle, očistite snijeg s automobila u potpunosti prije nego krenete voziti.

Neodržavanje razmaka

Ralice cestu posipaju ne samo solju, već i kamenčićima. Iako su veličine do 3 mm, mogu oštetiti staklo automobila. Danas se i stakla „krpaju“ posebnom tehnikom, ali sve ovisi kakav je tip puknuća i koliki je promjer. Vožnja tik iza kamiona uništit će vam haubu i staklo dok kažete „keks“. Iako imate vrhunske gume, dobar ste vozač i znate sve „cake“, držite čim veći razmak!

Vožnja s premalo goriva

Zima je vrijeme kada se na cesti može nešto dogoditi. Uvijek imajte barem pola rezervoara goriva. Stanete li negdje na putu, u noći, čekajući da se promet ili situacija raščisti, nemate grijanje ako motor ne radi.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...