OBJAVLJENO U SLUŽBENIM NOVINAMA: Danijela Kristić predsjedavajuća Skupštine KS!

Danijela Kristić nova je predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, objavljeno je u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

  • Mini market

  • 13. Jan. 2020  13. Jan. 2020

  • 1

Za zamjenika predsjedavajućeg Skupštine izabran je Vibor Handžić, Elmedin Konaković je drugi zamjenik, a za trećeg zamjenika izabrana je Smiljana Viteškić. 

Kako se navodi, odluka stupa na snagu danom donošenja, odnosno 27. decembra 2019. godine.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković nekoliko dana pred Novu godinu objavio da više nije na ovoj funkciji – i da je tu ulogu prepustio zastupnici Danijeli Kristić.

Konaković je na vanrednoj pres-konferenciji pojasnio i razloge za tu odluku.

-Ja više nisam predsjedavajući, predsjedavanje je preuzela Danijela Krstić. Mi smo između sebe odlučili. Iz nekih političkih i moralnih obaveza, nije više priča o odnosu mene i SDA.  Od danas Skupštinom predsjedavaju Danijela Kristić i stara se za rad – pojasnio je Konaković, sakrivši činjenicu kako ovim potezom zapravo namjerava dodatno zakomlicirati i odugovlačiti smjenu aktuelne i izbor nove vlasti u Kantonu Sarajevo, kazao je Konaković.

Stvarni razlog zog kojeg je Konaković mjesto predsjedavajućeg ustupio Danijeli Kristić, krije se u činjenici da ona dolazi iz reda hrvatskog naroda i da bi u slučaju njene smjene formalno mogla zatražit zašitu vitalnog nacionalnog interesa i tako, na mjesec-dva, odgoditu smjenu aktulene vlasti Sajevskog kantona. 

Naime, prema važećim odredbama ustava Sarajevskog kantona, predsjadavajući i dva dopredsjedavajuća moraju biti iz reda tri konstitutivna naroda, a u slučaju smjene Danijele Kristić, Hrvati bi bili „zakinuti“ .

Tako bi se Danijla Kristić mogla žaliti Ustavnom sudu za povredu vitalnog nacionalnog interesa. Pri tome ni Danijelu Kristić ni njenog mentora Elmedina Konakovića, ni najmanje ne zanima činjenica da će novi premijer Vlade KS biti iz reda hrvatskog naroda (Mario Nenadić), i da će, naravno, jedno od dva dopredsjedavajuća mjesta svakako, po definiciji, pripasti zastupniku iz reda hrvatskog naroda.

Ustavni sud će bez ikakve sumnje odbaciti prigovor Danijela Kristić, i proglasiti se nenandležnim za poedinačna akta, ali to Konakovića ni namjnaje ne zanima, jer je njegov cilj da što je koguće više odgodi smjenu aktuelne vlasti Sarajevskog kantona.

Njegov krajnji cilj nije da zastupnicu iz Naroda i Pravde, Danijelu Kristić zadrži na poziciji predsjedavajuće Skupštiine, nego da po svaku cijenu i na svaki način kompromitira smjenu vlasti „sarajevske šestorke“ i da cijeli proces, koji bi se mogao inače moago završiti za 30 dana, što dulje valja u blatu.

Na stranicama stranke Narod i Pravda Danijela Kristić je predstavljena kao diplomirana ekonomistica Univerziteta u Sarajevu, magistar pravnih nauka iz oblasti ekonomskog prava, te doktorant na istom smjeru.

Ipak, Danijea Kristić  svoju akademsku karijeru gradi na komprimitiranom Univerzitetu u Travniku pa je tako 2014. godine odbranila magistarski rad pod naslovom „Dopunsko zdravstveno osiguranje u funkciji ekonomskog jačanja djelatnosti osiguravajuće zaštite“ što dokazuje i izvještaj na službenoj stranici tog univerziteta.

 alt

alt

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...