LDS USVOJIO DEKLARACIJU O KLIMI I OKOLIŠU: "Nije samo vazduh, voda je, hrana, sve..."!

U Evropi a i svijetu se sve živo nadiglo u borbi za očuvanje ljudske vrste, u prijetećem biološkom izumiranju mnogih vrsta, dok mi Bosanci i Hercegovci dostojanstveno šutimo. Gušimo se i obolijevamo u “epizodama” “Upozorenja” i “Opasnosti” koje, barem sarajevska Vlada uspije proglasit, u pauzama otimanja pečata. Ostali ni to ne uspiju, što građani manje znaju – to njih glava manje boli.

  • Vijesti

  • 13. Jan. 2020  

  • 1

Liberalno demokratska stranka navodi u saopćenju da je Evropski parlament prije mjesec dana proglasio stanje opasnosti za klimu i okoliš (Climate and environmental emergency) za Evropu i cijeli svijet i osvijestio nužnost HITNIH i ambicioznih mjera zaštite, o čemu se u BiH uglavnom šuti. 

Stoga je LDS isvojio DEKLARACIJU o stanju opasnosti za klimu i okoliš u Bosni i Hercegovini!

Pročitajte DEKLARACIJU: 

1. LDS -Liberalno demokratska stranka BIH poziva sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini, parlamente od lokalnih zajednica do nivoa BiH, da hitno preduzmu konkretne mjere potrebne za borbu protiv te opasnosti i za njezino suzbijanje 

2. LDS-Liberalno demokratska stranka BiH apeluje na Predsjedništvo i Vijeće Ministara BiH, kao i na organe vlasti u entitetima, da u potpunosti procijene utjecaj svih relevantnih zakona i budžeta na klimu i okoliš, da su svi oni potpuno usklađeni s ciljem ograničavanja globalnog zatopljenja na nivou ispod 1,5 °C, i da ne doprinose gubitku biološke raznolikosti, kako je to definisano Pariškim sporazumom, čije je potpisnik i Bosna i Hercegovina. Ove odredbe moraju postati i zakonska obaveza u Bosni i Hercegovini. 

3. LDS-Liberalno demokratska stranka BiH prepoznaje da, kao politička stranka, ima i vlastitu odgovornost i obavezu da promoviše sve ciljeve Green Deala i zaštite okoliša, kao i donošenje Deklaracija o stanju opasnosti za klimu i okoliš u svim zajednicama i na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koju je već donijelo više od 2,000 lokalnih i parlamenata na nivou država EU. 

4. LDS -Liberalno demokratska stranka BiH će promovisati i praktično provoditi sve mjere predviđene Evropskim Green Dealom u skladu sa komunikacijom Evropske Komisije i rezolucijom Vijeća EU od 11. i 12. Decembra 2019.g., u Bosni i Hercegovini i zemljama na Zapadnom Balkanu 

5. LDS -Liberalno demokratska stranka BiH BiH će se aktivno uključiti u pripremu i donošenje posebne Agende za Zapadni Balkan, predviđene planom provođenja Green Deala, projekta koji promoviše cijelu Evropu kao prvi klimatsko neutralni kontinent, i kojim je posebna pažnja posvećena baš zemljama Zapadnog Balkana 

6. LDS-Liberalno demokratska stranka BiH će snažno zagovarati reformu cjelokupnog društva i industrije ka potpunoj klimatskoj neutralnosti do 2050.godine i poziva sve građane, nevladine i vladine organizacije i druge političke organizacije, da nam se pridruže. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...