SDP NA RASKRSNICI: Šta znači pobjeda Mijatovića u SDP-u i podrška Komšića Bećiroviću?!

Za kratko vrijeme dva značajna i dugogodišnja člana SDP-a, jedan u vrhu stranke a drugi izuzetno aktivan već dugi niz godina na lokalnom nivou, oba izaslužna za kreiranje imidža stranke, našli su se pred zidom nepremostivih razlika sa političkim kursom koji u posljednje vrijeme slijedi SDP.

  • Mini market

  • 13. Jan. 2020  14. Jan. 2020

  • 3

Velika politička drama zadnjih dana odvija se na relaciji Socijaldemokratska partija – Demokratska fronta.

Nakon što su se u Srebrenici proteklih dana sa zajedničkim ciljem okupili i zajednički dokument potpisali predstavnici SDA, SBiH, SBB, DF i PDA, reakcija o potrebi jedinstvenog nastupa svih stranaka kako bi zajedničkim kandidatom pobijedili negatore genocida uslijedila je i od potpredsjednika SDP-a Denisa Bećirovića, koji je istakao da “Srebrenica mora biti iznad i ispred stranačkih, grupnih, ličnih i drugih partikularnih interesa”.

Podrška Bećiroviću stigla je uskoro od Željka Komšića koji je rekao da se “slaže se sa ocjenom Denisa Bećirovića da samo zajednički kandidat probosanskih opcija u Srebrenici ima šansu da pobijedi”.

Nasuprot stavovima potpredsjednika SDP-a, predsjednik ove stranke Nermin Nikšić je ranije odbacio pridruživanje ideji, kako je rekao, "samoproglašene probošnjačke reprezentacije" optužujući SDA da po receptu uzurpacije patriotizma i jedinstva promiče svoje interese i dominaciju.

Podsjetićemo i da je Denis Bećirović još ranije ušao u otvoreni sukob sa predvodnikom banjalučke organizacije SDP-a Vojinom Mijatovićem, a predsjednik Nikšić nije imao nikakvu dilemu koga će podržati u tom sukobu.

Cijela stvar se dodatno zakomlikovala kada je općinski sud u Čapljini izrekao prvostepenu presudu protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016.

DF HNK je stao u odbranu člana SDP-a Demira Mahmutćehajića navodeći u saopštenju da je “nepravosnažna i prvostepena presuda u predmetu Mahmutćehajić opet u fokus javnosti stavila Stolac i politiku segregacije i diskriminacije koju predvode lokalne politike od završetka rata do danas”.

Tako su se za kratko vrijeme dva značajna i dugogodišnja člana SDP-a, jedan u vrhu stranke a drugi izuzetno aktivan već dugi niz godina na lokalnom nivou, oba izuzetno zaslužna za kreiranje imidža stranke, našli pred zidom nepremostivih razlika sa političkim kursom koji u posljednje vrijeme slijedi SDP.

U tom srazu, Bećirović i Mahmućehajić su dobili punu podršku od Demokratske fronte, pa ne bi iznenadila informacija ukoliko u narednom period dođe do novog osipanja istaknutih članova SDP-a, a dosadašnja napuštanja stranke je sada već teško i sve pobrojati budući da su izuzetno česta.

(S. Begović)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...