PA JE LI STVARNO MOGUĆE DA OVO NE ZNA? Evo kakvu glupost je Dodik izvalio o ulozi visokog predstavnika u BiH; "SB" mu zato daje besplatnu edukaciju

Slobodna Bosna će kao medij posvećen edukaciji stanovništva i izabranih funkcionera ovdje Dodiku još jednom održati besplatnu lekciju o osnovama Daytonskog ustava i političko-pravnog sistema BiH.

  • Mini market

  • 13. Jan. 2020  13. Jan. 2020

  • 3

Milorad Dodik javnost u BiH i danas je počastio dnevnom dozom lupetanja, pokazujući ponovo skroman vokabular, ali zato zavidan nivo opšteg nepoznavanja elementarnih činjenica. Govoreći o ulozi visokog predstavnika u BiH Dodik je prije svega ukazao veliku čast Slobodnoj Bosni, davši javnosti do znanja da mu naši tekstovi i raskrinkavanja njegovog lika i djela posebno teško padaju:

Neka izvoli, nije prvi put. Svaki put kada ode tamo da laže protiv Republike Srpske iznoseći netačne stvari pokupi ono što je pisala "Slobodna Bosna" i neki drugi muslimanski mediji i to prenosi kao stav u Savjet bezbjednosti. Naučili smo to, ništa nam to ne smeta“ - kaže Dodik, a mi mu zahvaljajemo te poručujemo da ćemo u istom ritmu i u buudćnosti nastaviti s našim radom.

No, Dodik nas je također ponovo počastio i frapantnim nepoznanjem elementarnih činjenica koje prosječan učenik u BiH treba da savlada još na časovima historije ili demokratije u 7. Ili 8. dazredu osnovne škole.

Komentarišući djelovanje „stranih faktora, Dodik je rekao da je prvak u nametanju odluka visoki predstavnik, koji je „maltretirao cijelu javnost u BiH više od 20 godina, namećući rješenja koja su izvan Dejtonskog sporazuma i Ustava " te je zamjerio Valentinu Inzku jer se u protekla dva dana drznuo da tumači Ustav".

- Visoki predstavnik nije za to zadužen i ne može on da tumači Ustav, ali u nedostatku da radi bilo šta smisleno, onda se dodvorava Bošnjacima u Sarajevu, i to je njegov osnovni zadatak u ovom vremenu - istakao je Dodik.

Slobodna Bosna će kao medij posvećen edukaciji stanovništva i izabranih funkcionera ovdje Dodiku još jednom održati besplatnu lekciju o osnovama Daytonskog ustava i političko-pravnog sistema BiH.

Naime, za razliku od Dodikove tvrdnje da visoki predstavnik nije zadužen da tumači Ustav, napominjemo da je visoki predstavnik prije svega zadužen za to da tumači Ustav BiH, tj. aneks 4 Daytonskog mirovnog sporazuma. Mandat visokog predstavnika definisan je u Aneksu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma. U članu V ovog aneksa navodi se sljedeće:  „visoki predstavnik na terenu je konačni autoritet za tumačenje ovog Sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog rješenja“.

No, s obzirom da je Daytonom formiran politički sistem u BiH koji otvara prostor za mnoge kočnice u provođenju reformi i usvajanju odluka i zakona, bazirano na principu etničkog predstavljanja, od prava veta članova Predsjedništva, preko entitetskog glasanja u državnom parlamentu do ravnopravnosti ekskluzivno etničkih domova naroda na državnom i federalnom nivou u donošenju odluka s predstavničkim domovima, postalo je jasno da će u cilju izgradnje BiH kao države i njenih institucija biti neophodno instituciji visokog predstavnika dati i veće ovlasti od pukog brige o provođenju mirovnog sporazuma. Na bonskom zasjedanju Savjeta za sprovođenje mira ( u decembru 1997.) visokom predstavniku je omogućeno između ostalog i da donosi amandmane na ustave Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, donosi zakone i njihove izmjene i dopune, smjenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima, itd.. Upravo je Daytonski ustavom predviđena mogućnost da se visokom predstavniku omogući dobijanje dodatnih ovlasti, te su na ovaj način visokom predstavniku date odriješene ruke da nameće one odluke i rješenja koje za cilj treba da imaju ne samo provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma, nego i izgradnju države BiH.

Stoga, visoki predstavnik ne samo da je zadužen da tumači i da provodi Ustav, nego mu je to prvenstvena uloga, kao što su i sve odluka koje su nametali visoki predstavnici potpuno u skladu s ustavom i širokim ovlaštenjima koja su im data.

Da li je moguće da Dodik koji je već tri decenije prisutan u političkom životu BiH na najvišim funkcijama ne zna ove elementarne činjenice, pa javnosti demonstrira svoje katastrofalno neznanje i intelektualni diletantizam? Ili u svakodnevnom držanju press konferencija i davanju izjava za medije on uopšte više i ne razmišlja o onome što izjavljuje, ili tačnije lupeta, nego pušta da mu  polumisli koje su mu u datom trenutku na pameti klize s jezika poput stihova narodnjačkih hitova koje pjeva pod šatorima?

(D. Hadžović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...