ŠTA SE OVO DEŠAVA: Novi napad na džamiju u Kozarskoj Dubici koja je proglašena nacionalnim spomenikom

U Medžlisu Islamske zajednice Kozarska Dubica danas je evidentiran napad na Čaršijsku džamiju u kojem je razbijen prozor i oštećena fasada.

  • Vijesti

  • 13. Jan. 2020  13. Jan. 2020

  • 5

"Tokom dana smo od džematlija saznali da je razbijen prozor i oštećena fasada na više mjesta na Čaršijskoj džamiji, koju na ljeto planiramo otvoriti. Slučaj smo prijavili nadležnim organima, koji su izvršili uviđaj i kako smo od njih saznali, tokom noći su oštećene klupe u glavnoj ulici", izjavio je glavni imam Safet ef. Beganović.

Kako je objavljeno na stranici Islamske zajednice u BiH, ovo nije prvi napad na Čaršijsku džamiju u ovom gradu. Napadi i verbalna vrijeđanja u prostoru oko ove džamije česta su pojava. Posljednji napad desio se u oktobru prošle godine.

Načelnik opštine Radenko Reljić osudio je napad i ponudio da opština sanira nastalu štetu.

Džamija je izgrađena početkom 17. vijeka. Harem džamije proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Srušena je početkom agresije na BiH, 1992. godine, a obnovljena i otvorena 10. augusta 2003. godine.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...