TRUMP NE ODUSTAJE: Žestoko napao demokrate i medije što dovode u pitanje njegovu odluku da Soleimani bude ubijen"

Američki predsjednik Donald Trump branio je danas svoju odluku da se ubije Qasem Soleimani, tvrdeći da je taj istaknuti iranski general predstavljao neposrednu opasnost po SAD.

  • Svijet

  • 13. Jan. 2020  

  • 0

"Mediji koji plasiraju lažne vijesti i njihovi demokratski partneri snažno pokušavaju da utvrde da li je ili ne budući napad teroriste Soleimanija bio ‘neposredan’ i da li je moj tim po tom pitanju imao isto mišljenje. Odgovor na oba pitanja je ‘da’, ali to zapravo i nema veze imajući u vidu njegovu užasnu prošlost", napisao je Trump na Twitteru.

Trump je prvobitno umjesto riječi “neposredan” (imminent) napisao “eminentan” (eminent), ali je kasnije to ispravio.

Otkako su potvrdili da je Soleimani ubijen u američkom napadu dronom kod Bagdada, zvaničnici američke administracije su tvrdili da su djelovali zbog neposrednog rizika od napada na američke diplomate i vojnike u Iraku i regionu.

Demokrate i nekoliko republikanaca u Kongresu su doveli u pitanje opravdanost napada i istakli da nisu o tome detaljnije obaviješteni, navodi Reuters.

Trump je prošle nedjelje izjavio da je Iran planirao da napadne četiri američke ambasade prije nego što je Soleimani ubijen 3. januara.

Američki ministar odbrane Mark Esper je, međutim, juče rekao da nije vidio konkretan dokaz obavještajnih službi da Iran planira napad na četiri američke ambasade.

"Predsjednik je rekao da bi vjerovatno moglo biti novih napada na ambasade. Dijelim to mišljenje”, rekao je Esper za CBS.

On je dodao da Tramp nije naveo konkretan dokaz.

Na pitanje da li su obavještajne službe ponudile konkretan dokaz na to, Esper je odgovorio: “Nisam vidio nijedan kada je riječ o četiri ambasade”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...