OVO JE POSTALO OZBILJNO: Janez Kopač stiže na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH...

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač danas će prisustvovati tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice

  • Vijesti

  • 14. Jan. 2020  14. Jan. 2020

  • 0

Potvrdio je to Feni predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju tog doma Safer Demirović navodeći da će poslanici razmatrati mnoga pitanja iz energetskog sektora među kojima će u fokusu biti "izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla i zagađenje zraka".

- Bit će riječi o državnoj pomoći u vezi s izdavanjem garancije Vlade Federacije BiH za izgradnju Bloka 7, kao i regulativi o električnoj energiji, gasu, okolišu, a posebno onoj koja je vezana za obnovljive izvore energije – rekao je Demirović uoči današnje sjednice.

Na sjednici se očekuje prisustvo predstavnika resornih ministarstava, kao i organizacija civilnog društva koja se bave poboljšanjem uvjeta u energetskom sektoru na nivou Federacije  BiH.

Predstavnički dom PFBiH prošle je godine usvojio odluku o davanju garancija Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod kineske banke za projekt gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Energetska zajednica, ali i EU ranije su apelovali na zastupnike da izdatu garanciju ne usvoje jer, kako navode, može sadržavati elemente nelegalne državne pomoći.

Nakon ispunjenih formalno pravnih uslova, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je uvođenjem u posao izvođača radova počela je krajem 2019. godine pripremne radove za izgradnju zamjenskog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Vrijednost izgradnje cijelog projekta procijenjena je na 750 miliona eura, a trebao bi biti završen do kraja 2024. godine.

U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Živinica u narednom periodu.

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine tvrde da je po svim tehničko-tehnološkim parametrima Blok 7 usklađen s najstožijim zahtjevima evropskih direktiva i domaćim zakonodavstvom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...