PRIPREMITE SE: Sedam stvari o skijanju na koje vas, lako moguće, nitko neće upozoriti

Doba je godine u kojem mnogi godišnji odmor troše na skijanje, aktivnost koja, osim što je zabavna, donosi niz koristi za tijelo i um

  • Jeste li znali

  • 14. Jan. 2020  14. Jan. 2020

  • 0

Prije odlaska na skijanje bitno je obaviti dobru pripremu. Između ostalog, stručnjaci preporučuju kondicijske i vježbe snage koje su najbolja prevencija kada su u pitanju ozljede.

Naravno tu su i oprema, odjeća, odabir lokacije... Uz sve to, ako ćete ove godine prvi put stati na skije na neke stvari se morate pripremiti, a možda vas na njih nitko neće upozoriti.

1. PADAT ĆETE

Vjerojatnost da ćete se s prvog odlaska na skijanje vratiti bez zabilježenog pada je vrlo mala. Međutim, dobra vijest je da ti padovi ne bole onoliko koliko mislite da bole, posebno kada se sporo krećete. S obzirom da ste početnik vjerojatno nećete juriti po stazi. Nemojte se bojati padova jer strah može usporiti vaš napredak.

2. KAO POČETNIK MORATE SAVLADATI TEK NEKOLIKO OSNOVNIH POKRETA

Na početku vaše skijaške karijere bit će dovoljno da savladate tri osnovna pokreta - plužno kretanje, skretanje ulijevo i skretanje udesno.

Plug je tehnika koja će vam pomoći da kontrolirate brzinu na početku vaše skijaške karijere. U ovom stavu vrhovi skija su skupa, dok su "repovi" razmaknuti.

Ulijevo skrećete tako da svoju težinu stavite na desno stopalo, a udesno tako da težinu prebacite na lijevo stopalo. Ove pokrete lako je savladati.

3. ŠKOLICA SKIJANJA JE SUPER ODLUKA

Naravno, lako je napisati, a nešto teže sve to izvesti na snijegu. Zato bi bilo dobro da kao početnik pohađate školicu skijanja na kojoj će vam instruktori najbolje objasniti svaki ovaj pokret.

Barem lekcija ili dvije od strane stručnjaka na samom početku će vam jako olakšati daljnji put.

4. BRZO ĆE VAM POSTATI VRUĆE

Nemojte se iznenaditi ako vrlo brzo nakon početka skijanja shvatite da vam je prevruće i da ste pretjerali s odjećom, pogotovo ako vas prati i lijepo vrijeme. Događa se svima, a dobra stvar je da uvijek možete skinuti dio odjeće.

Za skijanje se odijevajte slojevito.

5. OSJETIT ĆETE BOL

Na kraju aktivnog dana ne treba vas iznenaditi upala mišića, ali to je dobra stvar. Sve te aktivnosti na snijegu pomoći će vam da ostanete u formi.

6. ZA SKIJANJE JE POTREBNA BAREM MALA DOZA HRABROSTI

Mala doza hrabrosti i odlazak na skijanje idu ruku pod ruku. Ako se inače bojite isprobavati nove stvari, možda ćete otkriti da će vam trebati nešto više vremena da savladate skijanje. Možda će vam biti i pomalo neprirodno, međutim upornost je ta koja će vas dovesti do uspjeha i sve bržeg napretka.

7. SKIJAŠKI ŠTAPOVI NISU NEOPHODNI

Skijati se može i bez skijaških štapova. Zapravo, velike su šanse da će vaši prvi skijaški koraci biti bez njih. Naravno da ih možete koristiti i da uz njih izgledate puno bolje, ali nisu obavezni.

(Zadovoljna.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...