REKORDNA NAPLATA POREZA: Legalno poslovanje najjednostavniji i najbolji način poslovanja

Vršilac dužnosti direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović kazao je danas da je porezni sistem jedna od najvažnijih poluga i instrumenata razvoja svake moderne i suvremene države, a da kapacitet poreznog sistema određuje kapacitet države.

  • Ekonomija

  • 14. Jan. 2020  

  • 0

- Upravo rast javnih prihoda i kontinuirano uvećane uplate javnih prihoda od poreznih obveznika doprinosile su da se taj državni kapacitet širi, da se povećava. Time se stvaraju preduvjeti za ostvarivanje stabilne i napredne Bosne i Hercegovine. Uplatiti pet milijardi i 300 miliona KM nije jednostavno, pogotovo u ovakvom društveno-ekonomskom i političkom okruženju kakvo imamo u BiH - istaknuo je u Sarajevu na konferenciji za novinare Isović.           

Porezna uprava FBiH, kaže, poziva sve obveznike da posluju legalno, da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

- Porezna uprava će na sve načine pomoći obveznicima koji pokažu da imaju namjeru i želju da izvršavaju sve svoje porezne obaveze, a iskazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema onima koji obaveze žele izbjeći i usmjeriti ih na zakonito postupanje - kazao je.

Po njegovim riječima, cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika.

- Zato molimo obveznike da obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, posluju u skladu s važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja - poručio je.

Porezni obveznici uplatili su u 2019. godini 5.300.562.600 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH. Ukupno naplaćeni javni prihodi u 2019. godini bili sue najveći u Kantonu Sarajevo 2.013.738.327(37,99 posto), a najniži u Posavskom kantonu 50.209.912 (0,955 posto). Povećanje u odnosu na 2018. godinu iznosi 118.140.288 KM (2,28 posto), a povećanje naplate u odnosu na 2014. godinu je za 39,62 posto.       

(Fena/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...