ŠAROVIĆ OTKRIO: Sve igre oko plina u BiH...

"Dodik istinu o BiH prenosi na svoj način. Rusija treba da bude prijatelj cijele BiH, a ne jedne osobe", kazao je.

  • Vijesti

  • 14. Jan. 2020  

  • 1

Mirko Šarović, predsjendik SDS-a, nakon što je potpisao ugovor sa SNP-om, za N1 je kazao da Rusija treba da bude prijatelj cijele BIH - a ne samo jedne osobe, Milorada Dodika. Sporazum o saradnji sa strankom Nenada Popovića ne mijenja vanjskopolitički cilj SDS-a, a to je članstvo BiH u EU.

Gost N1 televizije u Danu uživo govorio je i o Turskom toku, Energetskoj zajednici, ali i osvom nasljedniku u Vijeću ministara - Staši Košarcu.

Bosna i Hercegovina je prva po broju prekršajnih postupaka u Energetskoj zajednici - da li su te kritike opravdane?

"Jesu. Mnogo toga je tačno. Pokrenuto je najviše postupaka, kasnimo u implementaciji regulative po EU standardima. Tražili smo prijatelje među ministrima, da se odluka ne donese - da BiH ne bude pod sankcijama. Treći put uzastopno smo sankcije prolongirali kako bi dali šansu domaćim vlastima da implementiraju treći energetski paket. Potrebno je više volje i unutrašnji dogovor", kazao je Šarović.

On je kazao kako vlasti u BiH nisu shvatili značaj energetske zajednice i njenu ulogu. Potrebne su reforme u ovoj oblasti, kako je rekao - budući da bez toga BiH ne može u Evropsku uniju - niti ima investicija u energetskom sektoru bez tih reformi.

Ko je to sve blokirao?

"Oba entiteta u posljednjem trenutku. Ovaj posljednji, veliki Zakon o električnoj energiji, negdje smo došli do 99 posto regulative i odredbi. Radilo se o nijansama, nije postojao mali korak, detalj da dobijemo zakonodavstvo i skinemo najveći dio postupka koji su pokrenuti protiv nas", rekao je Šarović za N1.

Pominjući Turski tok - Šarović je kazao da Bosna i Hercegovina treba više izvora energenata, ne samo Turski tok - nego i plin iz Azerbejdžana.

"Taj projekat se blokirao. Što više izvora - jeftiniji plin. Treba da se napravi dogovor unutar Savjeta ministara, da se BiH priključi na važan projekt, ali i TAP, koji prolazi pored Crne Gore, Jadranskog mora, Hrvatske", ocijenio je.

Prema njegovom mišljenju - samo je pitanje vremena kada će BiH da dobije zakonodavstvo u oblasti plina.

"Ovo sada je hajdučija. Svako radi što želi. Bitno je da imate kilometar plinovoda i da se pojavite kao gazda. Jedni druge ucjenjuju, ljudi trebaju da znaju - sve će morati biti u skladu sa EU standardima", izjavio je Šarović.

Staša Košarac je njegov nasljednjik na poziciji ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Šarović je kazao kako ga samo zanima koja je njegova vizija i u kojem pravcu ide, te koje poteze vuče.

SDS je potpisao ugovor sa SNP-om u Beogradu, a čelnik te stranke iz Srbije je deklarisani protivnik evropskih i NATO integracija. S druge strane - smatra se da uživa veliku podršku Rusije.

"On ima veliki ugled u Rusiji. Većina biznisa je u Rusiji, mislim da ima značajne poslovne i političke veze. Spoljno politički prioritet SDS-a je EU i članstvo u EU. To se ne mijenja. Rusija je prijateljska zemlja sa BiH, ali tu tapiju saradnje je prigrabio sam Dodik. Mi se nismo nametali do sada, ali želimo da proširimo odnose i pokažemo da postoje druge opcije koje žele poštenu saradnju sa Ruskom Federacijom", poručio je Šarović.

"Dodik istinu o BiH prenosi na svoj način. Rusija treba da bude prijatelj cijele BiH, a ne jedne osobe", kazao je.

Uskoro snimak kompletnog razgovora. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...