NEVJEROVATNO: Hrvatska htjela kupiti F-16 koji su sada poplavljeni u izraelskom hangaru

Komandant izraelskih zračnih snaga Amikam Norkin poziva na istragu zbog štete koja je nastala na osam borbenih mlažnjaka tokom poplave prošle sedmice. Naime, zbog obilnih kiša prošle sedmice naglo je poplavila vojna zrakoplovna baza Hatzor u južnom Izraelu. Kako navodi The Times of Israel, bazu je poplavilo oko 50 miliona litara vode u pola sata.

  • Regija

  • 14. Jan. 2020  

  • 0

Izraelska vojska zbog najavljenih kiša premjestila je druge avione na sigurno, ali ne i osam zrakoplova F-16 koji su bili čuvani u podzemnim hangarima te ih je natopila voda.

Pri tome je na avionima nastala poprilična šteta, a troškovi popravka procjenjuju se u milionskim iznosima. No, visoki dužnosnik izraelskih zračnih snaga najavio je da će svih osam aviona biti ponovo u pogonu za nekoliko dana.

SAD nije dao dozvolu za prodaju izraelskog aviona F-16 Hrvatskoj

Upravo su izraelski F-16 zrakoplovi, podsjetimo, bili u središtu skandala kad je Hrvatska prije godinu dana poništila tender za nabavu višenamjenskog borbenog aviona jer SAD nije dao dozvolu za prodaju F-16 Hrvatskoj s modifikacijama koje su napravili Izraelci.

Krstičevićev "povijesni" posao s avionima F-16 je zapeo. Zašto?

Početkom januara ove godine objavljeno je da su odabrane države od kojih će Hrvatska tražiti nove ponude za nabavu borbenih aviona.

Uz SAD, Švedsku, Italiju i Francusku, zahtjev za ponudom će navodno biti poslat i Izraelu, koji ovaj put sarađuje s američkim proizvođačem, Grčkoj i Norveškoj. Hoće li među ponuđenim avionima biti i ovih osam F-16 iz poplavljenog hangara u Hatzoru? Vrijeme će pokazati.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...