ODBOR ZA ZAŠTITU SRBA U FBiH SE POSIPA PEPELOM: "Naziv kokarda je u srpski jezik ušao iz francuskog jezika od riječi cocarde i ta riječ nije srpska riječ"

Dvije osobe kažnjene su sa 500 KM zbog remećenja javnog reda i mira jer su na javnom mjestu, stavljajući na glavu šubaru sa kokardom, vrijeđali vjerski i nacionalni osjećaj građana

  • Društvo

  • 14. Jan. 2020  14. Jan. 2020

  • 1

Podužim saopćenjem za javnost oglasio se Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, u kojem navode da je protekla, praznična sedmica, "za Srbe u Federaciji bila sedmica teških iskušenja", osvrćući se, između ostalog, i na to što je policija u Bosanskom Petrovcu 6. januara kaznila dvojicu muškaraca koji su na javnom mjestu nosili šubare sa kokardama.

Kazna zbog nošenja kokarde

Kažnjeni su, podsjećamo, sa 500 KM zbog remećenja javnog reda i mira jer su na javnom mjestu, stavljajući na glavu šubaru sa kokardom, vrijeđali vjerski i nacionalni osjećaj građana.

- Dok smo mi pisali čestitku Srbima za pravoslavni Božić, u to vrijeme Srbima u B. Petrovcu policajci su pisali kazne jer su se u koloni, noseći Badnjak, nepropisno zaustavili ispred ugostiteljske radnje u Petrovcu. Dvojici dječaka, koji su se slikali sa grbovima države Srbije, ispisana je novčana kazna od po 500 KM. Bošnjački portali su prenijeli vijest o kokardama i provokacijama Srba. Napominjemo da nije riječ o kokardama, dječaci u Petrovcu na kapama nisu nosili nikakve kokarde nego grb države Republike Srbije, koji je iz grba Nemanjića izrastao u grb Srbije. Naziv kokarda je u srpski jezik ušao iz francuskog jezika od riječi cocarde i ta riječ nije srpska riječ. Naročito je važna činjenica da riječ kokarda nikada nije bila riječ koju je propisao ni spomenuo bilo koji dokument niti Srbije niti Republike Srpske niti Kraljevine Jugoslavije. Pojedini internet portali za prodaju obilježja prodaju znakove koje nazivaju kokarde, te kokarde imaju potpuno drugačiji izgled od grba Nemanjića i grba države Srbije, stoji u saopćenju.

Navode da su zbog "podnošenja prekršajnih prijava dječacima u Petrovcu radi nošenja grba Srbije, podnijeli zahtjev MUP-u Republike Srpske da prekršajno kazni lica koja su postavili zastavu Armije BiH u Janji pored Bijeljine".

- U etnički srpskom selu Vranjska kraj Krupe, gdje je živjelo 538, a danas živi 124 Srba, pojavilo se lice, odbornik jedne od stranaka sa sjedištem u Sarajevu, snimio video ispred crkve u Vranjskoj, u tom video zapisu izrekao uvrede na račun srpske zastave sa ocilima koja je istaknuta na crkvu u Vranjskoj i na račun komšija Srba povratnika. Ocili, u narodu poznatiji kao Četiri S, nalazi se u grbu države Srbije. Narod u Visokoj Krajini se uznemirio, više nije siguran ni za ikonu smije li držati na zidu, kaže se u saopćenju.

Navode da će, ako se ne povuku prekršajne za muškarce kaženjene u Bosanskom Petrovcu, pisati nove zahtjeve za prekršajno kažnjavanje.

Novi zahtjevi

- Ako se ne povuku prekršajne prijave za dva dječaka koji su u Petrovcu kažnjeni zbog grba države Srbije, mi pišemo nove zahtjeve za prekršajno kažnjavanje lica koja su izvjesili zastave Armije BiH u Kozarcu, Kozluku, Cerskoj, Srebrenici, selima oko Prijedora, Doboja, Novog Grada, gdje god vidimo zastavu Armije BiH. U Unsko sanskom kantonu kažnjavaju povratnike, sirotinju koja jedva preživljava, narod koji je više gladan nego sit, narod koji ne može ni pobrojati jame i jendeke gdje su im očevi i djedovi završili. U Unsko sanskom kantonu, gdje su zajedno bošnjačke i hrvatske jedinice napravile masovne grobnice poput Garavica i Šušnjara. Umjesto da mole za oproštaj zbog onoga što su radili u Drugom svjetskom ratu, navodi se u saopćenju.

Između ostalog, u Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH navodi da su "razočarani" izvještavanjem pojedinih medija kada je riječ o dešavanjima o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Crnoj Gori, jer se "takvim izvještavanjem vrijeđa srpska vjera".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...