ONI NEMAJU MILOSTI: Inspektori u Kantonu Sarajevo uveli nove mjere nakon proglašenja epizode "Upozorenje"...

Prioritetne aktivnosti kantonalne saobraćajne inspekcije vezane za kontrolu motornih vozila, čiji motori imaju normu EURO 3 i manju, a te aktivnosti provode se sa službenicima MUP-a KS

  • Hronika

  • 15. Jan. 2020  

  • 3

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nakon proglašenja epizode "Uzbuna" u Kantonu Sarajevo, koja je na snazi od 11. januara zbog prekomjernog zagađenja zraka, pojačali su kontrolu pravnih subjekata i objekata fizičkih osoba, a s obzirom na trenutno stanje organizovane su dežure i tokom vikenda.

Poduzimaju se i ostale mjere iz nadležnosti inspektora i provode kontrole čistoće javnih površina i saobraćajnica u KS, kontrole gradilišta  koja su obavezna obustaviti grube građevinske radove, te subjekata koji za zagrijavanje i proizvodni proces koriste čvrsta goriva i teška lož ulja.

Tokom vikenda vršene su kontrole operatera sa aspekta smanjenja temperature za tri stepena u poslovnim zonama Rajlovac i Vogošća, te područjima općina Ilijaš, Novi Grad i Ilidža.

Kontrolama ekološke inspekcije konstatovano je da se subjekti nadzora pridržavaju  naređenih mjera.

Operatere čija postrojenja koriste teška ulja i čvrsta goriva inspekcija je upozorila da su dužni primijeniti upute o promjeni energenta u skladu s mogućnostima i poduzeti i ostale mjere kako bi se emisije u zrak smanjile. Te kontrole obavljaju svakodnevno – potvrdila je Feni stručna savjetnica za informisanje u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Vildana Brdarić.

Osim terenskih nadzora, u toku su i ranije pokrenute kontrole subjekata koji se nalaze na Listi Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Na terenu su i službe komunalnih redara, koje imaju obavezu vršiti kontrole gradilišta i javnih površina u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći KS. Obrada službenih zabilješki komunalnih redara predstavlja prioritet u postupanju inspekcijskih organa. 

Prioritetne aktivnosti kantonalne saobraćajne inspekcije vezane za kontrolu motornih vozila, čiji motori imaju normu EURO 3 i manju, a te aktivnosti provode se sa službenicima MUP-a KS.

Kontrolama inspekcije koja je na terenu  od 08.00 do 22.00 sata proteklog vikenda bilo je obuhvaćeno blizu 180 vozača, koji su upozoreni na zabranu kretanja navedenih motornih vozila u periodu povećane zagađenosti zraka.

Također je i Tržišno-turistička inspekcija prilikom kontrole prodaje uglja u KS vršila nadzor nad sva četiri registrirana subjekata za promet uglja i to:”Oganj-Transport” doo, ”Drvosječa” doo, TR “Ogrijev transport” i Bas-Dam d.o.o.

S obzirom da je u prometu zatečen ugalj bez predočenog dokaza o kvaliteti izdat od akreditovane laboratorije po BAS standardima, tržišno-turistički inspektori izdali su šest prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 4.500 KM i tri rješenja o zabrani prometa do otklanjanja utvrđenih nedostataka – istakla je Brdarić.

Osim registriranih subjekata, kontrole su vršili i na okolnosti nelegalne prodaje uglja, no za sada tu vrstu prekršaja nisu utvrdili na lokalitetima koje su obišli.

U protekloj sedmici Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove pristiglo je i pet prijava koje se odnose na zagađenje zraka uzrokovano radom pravnih subjekata, od čega dvije za isti subjekt na  području Općine Vogošća, te po jedna sa područja općina Ilidža i Novi Grad, dok se jedna prijava odnosila na individualno ložište i službenim putem proslijeđena je Inspekciji zaštite od požara MUP-a KS.

Podnosioci prijava će o poduzetim mjerama biti pravovremeno informisani.

U KS zabranjeno je kao gorivo koristiti teška ulja, kod kojih sadržaj sumpora prelazi 1,00 posto mase, a zabrana se odnosi i na prodaju i upotrebu uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad jedan posto, te toplotnu moć nižu od 12.000 kJ/kg.

Viber broj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove 061 160-926 cjelodnevno je na raspolaganju svim fizičkim osobama i pravnim subjektima, kao i institucijama radi eventualnog podnošenja prijava koje se odnose na zagađenje zraka, kao i eko telefon 66 00 00.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...