“IZNENADNI" IRANSKI NAPAD: Ko je upozorio SAD 8 sati prije raketnog udara? (VIDEO)

Gotovo osam sati prije iranskog raketnog udara 8. januara na američke snage u dvije baze u Iraku je američka vojska već bila upozorena na predstojeći napad na vazdušnu bazu Ain Al-Asad u zapadnom dijelu arapske republike; za to vrijeme su Amerikanci uspjeli prebaciti osoblje i oružje u utvrđene bunkere, rekla su za Reuters dva iračka oficira koji su raspoređeni u bazi...

  • Svijet

  • 15. Jan. 2020  15. Jan. 2020

  • 0

Do ponoći nijedan jedini borbeni zrakoplov ili helikopter nisu ostali na otvorenom području baze, rekao je jedan od izvora. Drugi sugovornik agencije u iračkoj obavještajnoj službi rekao je kako se čini da su američke trupe čak znale i vrijeme napada, rekavši da su “potpuno svjesni da će baza biti napadnuta iza ponoći”.

Takva izvješća potvrđuju dokaze da se napad Irana teško može nazvati neočekivanim. No, konkretne informacije o tome kako i iz kojih izvora je Pentagon uspio otkriti vrijeme raketnog udara za impresivno vrijeme prije njegove provedbe, ostaju tajne.

Neki mediji, pozivajući se na američke i iračke vojne izvore, izvijestili su da je Teheran upozorio Bagdad prije napada i da je Irak te informacije prenio Sjedinjenim Državama. Ali ovdje govorimo o upozorenju koje je iz Teherana došlo pola sata prije lansiranja projektila.

Iako s upitnim kredibilitetom, kasnije su visoki američki dužnosnici odbacili ovu verziju. Naime, predsjednik Zapovjedništva zajedničkih stožera američke vojske, general Mark A. Milley, govorio je o „učinkovitom radu američkih obavještajnih službi“, ali ne i o upozorenjima ili curenju tajnih informacija iz Teherana, što je američkoj vojsci omogućilo pripremu za napad i da potpuno izbjegne gubitke u ljudstvu.

Zapovjednik zrakoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde Amir Ali Hajizadeh  je izjavio za iranske državne medije kako Iran “nije imao namjeru ubiti američke vojnike“.

“Htjeli smo samo pogoditi neprijateljsku vojnu opremu”, rekao je general Amir Ali Hajizadeh.

Iako se malo vjeruje u to, pogotovo zbog relativno umirujućih tonova iz iranske prijestolnice neposredno nakon raketiranja američke baze, navodi se da je u napadu ubijeno oko 80 američkih vojnika.

Savjetnik iračkog premijera Adela Abdula Mahdija je rekao za Reuters da Teheran nije obavijestio Bagdad neposredno prije raketnog udara, već je “prenio upozorenje drugim zemljama”. Prema njegovim riječima, Irak i Sjedinjene Države su upozoreni na predstojeći napad „preko jedne arapske zemlje“. General Hajizadeh je  odbio imenovati zemlju o kojoj je riječ.

Nakon toga su se pojavila nagađanja da bi ta zemlja mogla biti Katar, i nijedna druga. Ministar vanjskih poslova emirata posjetio je Teheran dan nakon likvidacije visokog iranskog vojnog zapovjednika, generala Sulejmanija, a katarski emir Tamim bin Hamad Al-Thani stigao je u nenajavljeni posjet Iranu 12. siječnja.

Što se same baze tiče Ain Al-Asad, prije tri dana je CNN prvi objavio ekskluzivne snimke štete počinjene u raketnom napadu, a jučer su snimke iz baze objavile u druge američke televizije. Svi tvrde da je šteta na pogođenim objektima „prilično velika“, ali da nije bilo žrtava.

Podsjetimo, zapovjednik elitnih Quds snaga Qassem Sulejmani je ubijen u noći 3. siječnja u zračnim udarima američkog zrakoplovstva na području međunarodne zračne luke u Bagdadu. Pentagon je potvrdio da je iranski general ubijen u američkoj zračnoj operaciji. Vrhovni vođa Irana, ajatolah Sayed Ali Hamnei je istog dana naredio “težak odgovor” za smrt legendarnog iranskog generala. Američki predsjednik Donald Trump zauzvrat je Iranu zaprijetio mogućnošću napada na 52 cilja u Islamskoj Republici, ako se iransko vodstvo odluči na vojni odgovor zbog likvidacije generala Suleimanija.

Zanemarujući prijetnje, Iran je u noći 8. siječnja projektilima napao dvije baze u Iraku u kojima je stacionirana američka vojska. S obzirom na to da niti jedna od jedinica koje vode SAD nije prijavila žrtve u svojim redovima, Donald Trump je odlučio da se neće osvetiti za ove napade, ali će zato povećati pritisak na Iran jačanjem sankcija protiv Islamske Republike

(Logicno.com/N.Babić) 

https://www.logicno.com/politika/iznenadni-iranski-napad-tko-je-upozorio-sad-8-sati-prije-raketnog-udara.html

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...