OSCAR I "ZEMLJA MEDA": Film iz Sjeverne Makedonije ušao u historiju svjetskog filma

Film "Zemlja meda" nominovan je za najbolji dokumentarac i najbolji strani dugometražni film na 92. dodjeli Oscara - čime se upisao u istoriju svjetske kinematografije kao prvo ostvarenje, koje je dobilo ove dvije nominacije

  • Kultura

  • 15. Jan. 2020  15. Jan. 2020

  • 0

Dokumentarac prati život Atidže, skromne pčelarke iz Sjeverne Makedonije koji govori o sve gorem odnosu savremenog čovjeka prema prirodi.

Ona živi s majkom, spašava pčele i vraća prirodu u ravnotežu.

“Glavna ideja filma je da prikaže pripadnost čovjeka prirodi, ali i kako se narušava ravnoteža u prirodi zbog načina na koji se koriste prirodni potencijali”, kaže producent i montažer Atanas Georgiev.

Film su režirali Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, a Georgiev za BBC na srpskom kaže da je “ovo vrijeme dokumentarnog filma”.

Filmska ekipa je pratila Atidže, ženu koja je bila jedno s prirodom i pokazala moć i veličinu čovjeka.

“Ovo je vrijeme u kome se iskrenost, jednostavnost i humanost bore da preživi bitku s materijalnim. Skromnost je nešto što zaboravljamo zbog prestiža i lakomosti. Na tom putu možemo stići do ambisa, kako bi lekciju naučili”, kaže Georgiev.

On napominje da upravo o tome govori i glavna Atidžina poruka “pola uzmi, pola ostavi” - ove riječi oslikavaju njen odnos prema medu, pčelama i prirodi.

Kada su autori upoznali Atidže i snimili materijal, znali su da je u pitanju “ozbiljno dobar film”.

“Ipak, nisu očekivali da će dokumentarac doći ovako blizu Oscara”, kaže producent.

(CdM)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...