ISPUNJENI SVI USLOVI: Trump pred suđenjem

Predstavnički dom Kongresa SAD glasao je za proslijeđivanje rezolucije o opozivu predsjednika Donalda Trumpa Senatu.

  • Svijet

  • 15. Jan. 2020  

  • 0

Time su stvoreni uslovi za početak suđenja šefu Bele kuće u gornjem domu parlamenta.

Kao i 18. decembra kada je Predstavnički dom opozvao Trimpa, kongresmeni su danas glasali uglavnom po partijskoj liniji. Za proslijeđivanje rezolucije Senatu glasalo je 228 poslanika, a protiv 193, navodi Associated Press.

Tramp je optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, posle saznanja da je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Josef Bidena, mogućeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 3. novembra, a da je zauzvrat obustavio isporuku vojne pomoći Kijevu.

Kongresmeni su danas usvojili i listu takozvanih tužilaca koji će na suđenju u Senatu zastupati Predstavnički dom.

Sedmočlani tim tužilaca predvodiće predsedavajući odborima Predstavničkog doma za obavještajna pitanja i za pravosuđe, Adam Schiff i Džeri Nadler.

Suđenje Trampu u Senatu biće tek treći takav proces u američkoj istoriji. Predsjednik Andrew Johnson opozvan je u Predstavničkom domu 1868. godine, a predsjednik Bill Clinton 1998. godine, ali je Senat potom glasao protiv opoziva obojice.

Da bi bio smijenjen sa mjesta predsjednika, protiv Trumpa treba da se izjasni dvije trećine senatora, što nije izgledno pošto njegovi republikanci imaju većinu u gornjem domu Kongresa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...