OVO JE JEZIVO; KO GOD SJEDNE U NJU ODMAH UMIRE: Zbog ovoga STOLICU SMRTI drže visoko na stropu… (VIDEO)

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 16. Jan. 2020  

  • 0

“Busbyjeva stolica”, poznata i pod nazivom “stolica smrti”, 1978. je pronašla dom u Muzeju Thirsk, smještenu u istoimenom gradiću u engleskoj grofoviji Sjeverni Yorkshire.

Povijest ovog izloška uistinu je zastrašujuća. Stolica je nazvana po Thomasu Busbyju, vječno pijanom nasilniku koji je davne 1702. godine, zbog okrutnog ubojstva vlastitog punca, osuđen na smrt vješanjem. Zatvorenik je imao pravo na posljednju želju, a nikoga nije previše iznenadilo kad je ovaj, sa suzom u oku, izjavio kako želi posjetiti svoj omiljeni pub te u njemu popiti još jedno, posljednje pivo.

Dok je, u pratnji trojice smrknutih stražara, polako praznio kriglu piva, Busby je proklinjao poznanike koji su ga zeznuli u životu, društvo koje mu nije dalo poštenu priliku, zakone koji nisu krojeni za bijednike poput njega, ali i pravdu koja je bila slijepa. Kad je popio posljednji gutljaj, svijetu je uputio i zlokobnu kletvu: “Dabogda svako ko sjedne u ovu stolicu, nakon što mene više ne bude, umre u roku od nekoliko dana”!

Niko se nije posebno osvrtao na pijano trabunjanje kriminalca, a Busby je tog dana obješen.

Isti dan, stariji muškarac, koji je sjeo na “njegovo” mjesto u pubu, umro je od srčanog udara. To nije bilo toliko čudno, budući da je dotični patio od čitave kolekcije kroničnih bolesti, no uskoro je slična sudbina dočekala jedva punoljetnog mladića. Tokom godina, brojne su smrti povezane s ovom naoko običnom stolicom od hrastovine, a priča o njenom prokletstvu je rođena.

Nakon što se čistačica, koja je ribala pod puba, spotaknula za nogu ukletog komada namještaja, pala, razbila glavu i ostala na licu mjesta mrtva, došlo je vrijeme da se nešto poduzme. Stolica smrti postala je muzejski izložak, obješena visoko o strop, kako više niko ne bi mogao sjesti na nju.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...