BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI OTKRIO SVE: Evo kako je protekao susret Dragana Mektića i Fahrudina Radončića...

Moje mišljenje je da bi bilo dobro da je na poziciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine došao neko ko ima određene profesionalne sposobnosti za obavljanje ove funkcije, kazao je za N1 bivši ministrar sigurnosti Dragan Mektić

  • Mini market

  • 16. Jan. 2020  

  • 0

Često ste kritikovali odluku da se Fahrudin Radončić imenuje za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. U kakvim ste sada odnosima?

Tokom primopredaje dužnosti imao sam korektan razgovor sa Radončićem. Novom ministru želim sve najbolje s obzirom da će se suočavati sa mnogim izazovima. Ali, moje mišljenje je da bi bilo dobro da je na poziciju ministra došao neko ko ima određene profesionalne sposobnosti za obavljanje ove funkcije. Nije ovo pozicija čisto političkog karaktera, ima dosta stručnih aktivnosti i morate dobro poznavati ovu oblast kako bi donosili dobre odluke.

Radončić je nedavno, komentarišući problem ilegalnih migracaija, najavio konkretne mjere?

Nisam upratio izjavu Radončića da će se konkretnije baviti migracijam, ali se pitam koje su to konkretne mjere i radnje. To su paušalne izjave. Otkad je novi saziv Vijeća ministara nisam vidio nijednu konkretnu mjeru. Dok sam bio na poziciji ministra sigurnosti stalno sam pozivao na rješenje migrantskog problema.

Kada govorimo o migrantima, šta možemo očekivati na proljeće?

Možemo očekivati pojačan priliv migranata. Mi smo imali nacrt sporazuma sa Frontexom, ali Predsjedništvo već godinu dana nije dalo saglasnost za njega.

Predsjedavajući Tegeltija sam ignoriše čitavu proceduru imenovanja u Vijeću ministara. Šta znači njegova izjava d aje Božović prošao provejru CIK-a i SIPA-e, ako je Komisija Parlamenta utvrdila da taj kandidat neće raditi dovoljno dobro?

Šta je sa imenovanjem zamjenika ministra sigurnosti BiH?

Mektić: Imam informacije da zamjenik nije prošao sigurnosnu provjeru i da mu je sporna diploma srednje škole. Onda se postavlja pitanje kako će mu biti vjerodostojna i fakultetska diploma. To govori kako partije postavljaju podobne ljude, a da ne vode računa o stručnim kvalifikacijama predloženih kandidata. Imaju li ikakave odgovornosti prema građanima i narodu? Govorim sada i o slučaju Božovića, ne možete reći samo da je prošao provjeru CIK-a i SIPA-e. Da ne budem vulgaran, i konj bi prošao njihove provjere. Zato ne očekujem ništa dobrog od ovog saziva Vijeća ministara. Vidite da među njima nema ništa zajedničkog, samo su podijelili funkcije, kazao je Mktić za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...