BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH, STRAH I TREPET OSMANLIJA: Oteli su ga kao dijete i od njega napravili strašnog ratnika, a onda im je ZABIO NOŽ U LEĐA i ušao u povijest…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 17. Jan. 2020  17. Jan. 2020

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je Gjergj Kastrioti, albanski narodni junak poznatiji i kao Skenderbeg.

Rodio se u Kruji, na današnji dan 1405. godine. Bio je knez Albanije, a narodni junak postao je braneći svoju državu od Osmanlija. Njegova sestra Marija je bila supruga crnogorskoga vladara Stefana I. Crnojevića i majka njegovog sina Ivana Crnojevića.

Kao dijete je odveden na turski dvor tokom provođenja danka u krvi, a kako bi se dokazala vjernost njegovog oca turskoj vlasti. Tamo je poturčen te je završio janjičarsku školu i prošao obuku. Nakon škole stupa u službu gdje napreduje vrlo brzo i postaje Sandžak-beg Debarskog sandžaka 1440. godine. Usprkos brzom napredovanju, već 1443. godine tokom bitke kod Niša dezertira iz turske vojske, a zatim osvaja važan grad Kruje, koji je u to doba bio glavni grad Albanije.

Nakon toga osvaja okolne utvrde i proglašava se nasljednikom Balšića. Odmah je dobio podršku Venecije te u gradu Lješu formira Lješku ligu.

U ljeto 1444., na ravnici Torviola (donje Dibre) ujedinjena albanska vojska pod vodstvom Skenderbega porazila je tursku vojsku koju je predvodio Ali Paša.

Tokom slijedećih nekoliko godina Skenderbeg je često ratovao protiv turske vojske, nižući pobjede (Mokra dolina, Ohrid, Gornja Dibra...). Stupio je u rat i s Venecijom zbog razmirica oko tvrđave Danj, te time dobiva novog jakog neprijatelja. Rat s Venecijom traje dvije godine i nakon poraza Venecije završava mirom u Lješu.

Kako bi ojačao svoju poziciju, Skenderbeg sklapa savezništvo s kraljem Alfonsom V. od Aragona, koje traje sve do njegove smrti. Nakon smrti Alfonsa V., Skenderbeg se miri s Venecijom, približava Papi ali ne napušta savezništvo s Aragonom, već održava veze s Ferdinandom I., sve vrijeme boreći se protiv Turaka, sprječavajući njihovu ekspanziju. Umire od malarije 1468. nakon kratke bolesti.

Skenderbeg je opjevan u narodnim pjesmama i obrađen u književnosti kao borac za slobodu. Čak je i slavni Antonio Vivaldi napisao operu Skenderbeg.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...