DODIK PONOVO PRIJETI: "Izmjena Dejtona značila bi da RS više nije u BiH"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH.

  • Politika

  • 17. Jan. 2020  17. Jan. 2020

  • 12

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, rekao je da je taj mirovni sporazum već promijenjen u nekim dijelovima i to je, kazao je, učinila međunarodna zajednica, Vijeće za implementaciju mira zajedno sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i njegovim prethodnicima.

Istakao je da su te promjene činjene arogancijom i silom međunarodne zajednice i visokih predstavnika".

"Republika Srpska neće ostati u BiH izvan okvira Dejtonskog sporazuma i Ustava. Oni koji misle da mogu da sprovedu svoje političke koncepcije, varaju se", poručio je Dodik i istakao da bi bilo kakvi razgovor za promjenu Dejtona značio "smrtnu presudu" za BiH.

Jer, kako je kazao, Republika Srpska nema razloga da ostaje u okviru BiH, ako Dejtonski sporazum bude promijenjen, jer, kako je kazao, Banjaluka i danas poštuje, kako je rekao ostatke Dejtonskog sporazuma.

Dodik je kazao i da znanje o kršenju i načinu na koji se krši Dejtonski sporazum nemaju ni oni koji bi morali to da znaju.

"Mislim da treba da bude jasno svakome da RS ima dovoljno kapaciteta da ne dozvoli promjenu Dejtonskog spoazuma. Promjene nisu moguće, jer taj sporazum predviđa da BiH ima tri konstitutivna naroda i dva entiteta, koji o svemu tome moraju da se dogovore", rekao je Dodik.

Samo poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma mogao bi na neki način da obezbijedi spas opstanku BiH.

"Sve drugo će značiti da Republika Srpska nije u okviru BiH"

On je novinarima rekao da Srbija i Republika Srpska imaju plan u slučaju da bude pokrenuto pitanje revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je potvrdio dobru saradnju koja u kontinuitetu traje sa Srbijom i najavio da će, uprkos nekim problemima, vezano za definisanje granice sa Srbijom to pitanje uskoro biti riješeno.

"Mi u Republici Srpskoj smatramo da je zahtjev Srbije opravdan i radićemo na tome da to pitanje što prije bude riješeno", rekao je Dodik, uz podsjećanje da je riješeno pitanje izgradnje mosta u Bratuncu i da očekuje da ti radovi budu gotovi u narednih godinu i po dana.

Predsjedniku Srbije zahvalio je za pomoć ukazanu Drvaru i srpskom narodu generalno koji živi u BiH.

Podsjetio je da je u Drvaru otvorena i filijala Komercijalne banke i da sada, kako je rekao, Vučić i on s ponosom mogu da odu ne samo u Drvar, već svuda gdje Srbi žive.

Govoreći o značaju pomoći Srbije Drvaru i svim drugim gradovima u Republici Srpskoj, odnosno BiH, gdje žive Srbi, Dodik je rekao da s pravom može da kaže da će se "vrijeme mjeriti od kada on i Vučić bili u Drvaru, i poslije te posjete".

Istakao je i da je sa srpskim predsjednikom ima mnogo tema za razgovor, prije svega o projektima od kojih su neki tek započeti, a neki završeni, kao što je, na primjer, dječji vrtić u Brčkom, koji nosi naziv "Beograd".

Sve u vezi sa tim projektima se, kazao je, odvijaju dobro a u okviru toga i radovi na dionici autoputa Kuzmin- Rača napreduju, kao i mosta na rijeci Rači.

Dodik je zahvalio Srbiji predsjedniku Vučiću na pomoći koju Beograd pruža u projektima koji se realizuju na teritoriji Republike Srpske.

Očekuje, kazao je, da će u narednih pet godina biti završena i dionica puta od Doboja do Rače, što, dodao je nije samo komunikacijska priča, već znači poveznicu između Banjaluke i Beograda, a život svim građanima će biti pristupačniji.

Rekao je i da je sa Vučićem razgovarao i o događaji sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori i istakao da Republika Srpska u potunosti podržava SPC, koja je, kazao je, napadnuta sa svih strana, što je slučaj i Makedoniji, gdje je imovina već oduzeta.

Srbi iz Republike Srpske u potpunosti podržavaju pristup predsjednika Vučića u odnosu na status SPC i njenu imovinu, rekao je.

"Koliko mi to možemo, sa stanovišta Srba iz RS nećemo oklijevati da tu imovinu zaštitimo u skladu sa međunarodnim pozitivnim propisima", poručio je Dodik.

Cilj Srba iz RS i BiH je da je to jedan narod, jedna kultura, jedna vjera i jedan jezik i da imamo pravo da živimo integrisani i da učinimo sve da sva pitanja koja se nas tiču budu riješena na identičan način.

Tražio je, kazao je Dodik, i uspostavljanje većeg stepena saradnje između Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH, koja bi, prema njegovim riječima, mogla da bude dinamičnija.

(Tanjug/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...