INFANTILNA IGRA ELMEDINA KONAKOVIĆA: Imenovao je Danijelu Kristić kako bi spriječio izbor Marija Nenadića!

Konaković naravno zna da ne mogu u isto vrijeme čelnici izvršne i zakonodavne vlasti biti iz istog naroda pa je imenovao Danijelu Kristić s jedinim ciljem da spriječi izbor Maria Nenadića.

  • Politika

  • 18. Jan. 2020  18. Jan. 2020

  • 0

Na jučerašnjem sastananku kojeg su sazvali predstavnici nove vladajuće većine u Kantonu Sarajevo ( SDA, SBB i DF) nisu došli predstavnici još uvijek vladajućih stranaka.  Na dnevnom redu sastanka se trebao naći sporazum o utvrđivanju prelaznog rješenja za rukovodstvo Skupštine KS

"Parlamentarna većina predlaže manjini da odblokiramo procese", poručio je šef kluba SDA u Skupštini KS Mirza Čelik.

Stranke novoformirane većine predložile su da Smiljana Viteškić predsjedava Skupštinom KS na 18. i 19. sjednici, kada bi se trebalo izabrati novo rukovodstvo Skupštine. Ukoliko opozicione stranke ne pristanu na dogovor koji bi u konačnici omogućio finansiranje institucija KS u narednom periodu, Viteškić će, u svakom slučaju sazvati sjednicu na kojoj će se to pitanje riješiti.

"Uvažena zastupnica Smiljana Viteškić će zakazati sjednicu 29. januara", poručio je Mirza Čelik.

Pred zastupnicima će se naći pitanje privremenog finansiranja, kako bi se narednog mjeseca mogle isplatiti plaće budžetskim korisnicima.

"Ovdje je pitanje samo ko će predsjedavati. Evo, svima je prihvatljiva alternativa, Smiljana Viteškić, najstarija poslanica u Skupštini", rekao je Čelik.

Čelik je dodao da niko ne kaže da je Viteškić predsjedavajuća, već da bi trebala voditi sjednice do izbora novog rukovodstva Skupštine, a da se to treba utvrditi Sporazumom koji je predložen. 

No, sasvim je izvjesno da vladajuće stranke, predvođene Narodom i Pravdom Elmedina Konakovića, neće pristati na ovoj kompromis jer im ruši cijeli koncept opstrukcije nove parlemenatarne većine.

Kao što je poznato, Konaković se nekoliko sedmica ranije povukao s mjesta predsjedavajućeg skupštine i tu poziciju je prepustio svojoj stranačkoj kolegici Danijeli Kristić. To je uradio iz sasvim jasnog razloga: Konaković je doznao da bi novi premijer trebao biti iz reda hrvatskog naroda (Mario Nenadić), pa je namjerno za predjedavajuću skupštine instalirao Danijelu Kristić također iz reda hrvatskog naroda.

Konaković naravno zna da ne mogu u isto vrijeme čelnici izvršne i zakonodavne vlasti biti iz istog naroda pa je imenovao Danijelu Kristić s jedinim ciljem da spriječi izbor Maria Nenadića.

Riječ je dakle o prozirnoj opstrukciji s krajnjim cijeljem da vladajuća garnitura ostane što dulje u ministarskim foteljama.

Nova parlamentarna većina može zaobići blokadu Elmedina Konakovića tako što bi za premijera (privremeno) imenovala nekog drugog kandidata iz reda bošnjačkog ili srpskog naroda, i da tek potom, nakon smjene Danijele Kristić, imenuje Nenadića za premijera.

(S.B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...