FILMSKA ANTOLOGIJA: Dušan Kovačević o Nedi i Štimcu u filmu “Ko to tamo peva”

"Neda tada ima, čini mi se, 27 godina, kada igra tu ulogu zajedno sa Slavkom Štimcem"

  • Kultura

  • 18. Jan. 2020  18. Jan. 2020

  • 0

Čuveni srbijanski dramski pisac Dušan Kovačević neizostavan je dio biografije Nede Arnerić.

Prva asocijacija na njihovu saradnju je naravno film „Ko to tamo peva“, koji je po scenariju Dušana Kovačevića režirao Slobodan Šijan. U svim ovim medijskim epitafima, pa i u retrospektivama karijere Nede Arnerić, pozorište je padalo u drugi plan. Isticala se njena filmska karijera i uloge, a na neki način je u medijima „trpio“ njen pozorišni život. Dušan Kovačević se podjednako prisjeća i filmske i pozorišne veličine Nede Arnerić.

„Nedu sam upoznao sedamdesetih godina kada je ona već bila filmska zvezda. Nije prošlo dugo vremena od tada, mi smo se spremali da snimamo film ‘Ko to tamo peva’ i ja sam, u dogovoru sa Slobodanom Šijanom, pravio podelu za film. Neda Arnerić je tad igrala u Ateljeu 212 i bila je na korak da postane njegov stalni član, međutim, neke druge uloge odvele su je od te mogućnosti. Ali ona je u tom pozorištu stalno bila sa glumcima koji će kasnije činiti većinu ekipe u filmu ‘Ko to tamo peva’. S obzirom na to da sam i ja dugo vremena provodio u Ateljeu sa svojim predstavama, Šijanu sam predlagao ko bi od glumaca iz tog ansambla mogao najbolje da odigra uloge iz filma, a među njima predložio sam i Nedu, ubeđen da će ona taj lik mlade odigrati najšarmantnije i najbolje. Neda tada ima, čini mi se, 27 godina, kada igra tu ulogu zajedno sa Slavkom Štimcem.

Njih dvoje uneli su veliki šarm u taj film i neke scene koje su ostale iz tog filma postale su kao obeležje i tog filma i tog vremena uoči rata.

Neda je bila neko ko je svojim osmehom i lepotom plenio gledaoce. Ako bih pravio paralelu sa evropskim filmskim glumicama, ona je bila, smeo bih da kažem, srpska varijanta Brižit Bardo. Po lepoti, šarmu, erotici, po svemu onome što je obeležilo i život i karijeru Brižit Bardo. Kao što je Milena Dravić bila bliska izgledu i šarmu Katrin Denev.

Odlazak Nede Arnerić je odlazak jedne velike dive mnogih generacija koje su bile zaljubljene u nju. Ljubav i šarm koji je u odnosu sa publikom bio uzajaman, Nedu je koštao života. Ona je sa 12-13 godina ušla u film i čini mi se da se u toj ranoj mladosti izuzetno potrošila”, ispričao je Kovačević za beogradski "Nedeljnik".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...