UGLEDNI SOCIOLOG, DR. RATKO BOŽOVIĆ: "Ne može Vučić odlučivati o crnogorskom zakonu"!

Dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti mora se obezbijediti u crnogorskoj državi poručuje u intervjuu Vikend novinama univerzitetski profesor, sociolog, dr Ratko Božović.

  • Regija

  • 18. Jan. 2020  

  • 0

"Bilo bi najcjelishodnije i da u dijalogu učestvuju svi kojih se ovaj zakon tiče. Ne smije se nijednog trenutka zaboraviti da je u pitanju sekularna država sa mješovitim identitetima niti to da su vjerske zajednice središta ravnopravnih i slobodnih vjernika. A o crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ne može odlučivati srpski predsjednik. Valjda mu je dovoljno što o svemu odlučuje u srpskoj državi", kazao je Božović.

Na pitanje da prokomentariše lavinu reakcija i napada na Crnu Goru kako od Srpske pravoslavne crkve, tako i od srpskih zvaničnika, intelektualaca, akademika, profesor Božović odgovara da je reakcija Srbije, zvanične i dijela opozije, u najvećoj mjeri afektivna, nabijena emocijama.

Kaže i da takva reakcija ne ostavlja mjesta za racionalno mišljenje.

“Najčešće se reaguje isključivim sudovima, da ne kažem presudama. Ponovo su jake riječi dominirale, uz osjećanje ugroženosti i prikraćenosti. A sve je to išlo u paketu sa klimom koja je posljednjih mjeseci bila naglašeno prisutna u iskazima političkih i državnih vrhovnika u smislu neodoljivog žala što je prethodna vlast omogućila Crnoj Gori da se odvoji i osamostali, a što, eksplicitno su tvrdili, sadašnja vlast nikada ne bi dozvolila. Kad se tome dodaju i sentimenti javnih ličnosti koji crnogorsku državnost vide kao privremenu i oročavaju na period vladavine Mila Đukanovića, eto atmosfere koja je stvorila euforične i prenaglašene reakcije”, kaže u intervjuu Vikend novinama prof. dr Božović.

Na pitanje kako izaći iz sadašnje situacije, Božović poručuje:

"Moje mišljenje je da je izlaz iz ove situacije svakako dijalog unutar Crne Gore, ali i dijalog na relaciji zvanična Podgorica i zvanični Beograd. Prava je šteta što taj dijalog i ranije nije ostvaren".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...