ČEDOMIR PETROVIĆ, SIN LEGENDARNOG ČKALJE: "Moramo priznati da je počinjen genocid u Srebrenici, a to prvo mora da učini vlast Srbije"

"Srbija mora prvo da uđe u EU i NATO, pa tek onda uz njihovu pomoć da počne da postaje normalna država. Biće to težak i neizvestan, dug put"

  • Društvo

  • 19. Jan. 2020  19. Jan. 2020

  • 17

Čedomir Petrović, srbijanski glumac, reditelj, pisac i kolumnista, i sin legende jugoslovenskog glumišta Miodraga Petrovića Čkalje - nema zadrške, dileme ni problem da kritičku misao pretoči u britku riječ.

Skoro da nema teme, aktuelnih događaja koje svojim oštrim perom nije dotakao, a u velikom intervjuu za Al Jazeeru govori o ratnim, poratnim kao i aktuelnim političkihm dešavanjima na ovim prostorima, prije svega polazeći “od svog praga” - Srbije.

Na pitanje da li na promjene u Srbiji gleda sa pesimizmom ili optimizmom, Petrović kaže kako sa optimizmom gleda na odlazak Vučića i SNS-a sa vlasti, a sa pesimizmom na dolazak nekih novih ili povratak starih.

"Srbija mora prvo da uđe u EU i NATO, pa tek onda uz njihovu pomoć da počne da postaje normalna država. Biće to težak i neizvestan, dug put", veli on.

Prije nekoliko godina je na jednoj bosanskohercegovačkoj televiziji izjavio da su Srbi u Srebrenici počinili genocid, te izjavio saušešće zbog rušenja Vukovara, uz opasku da ne pripada takvom narodu, a u intervjuu je istakao i da bi odgovorio isto kako je napisao prije godinu.

"Osećam tugu, sramotu, poniženost, bes, očajanje, nemoć, zbog onoga što se dogodilo tih nekoliko dana i noći u Srebrenici. Osuđujem i odričem se onih koji su učinili genocid nad nedužnim muslimanskim narodom.

Onih koji su otvorili bezgraničnu ranu i probudili ili rodili mržnju prema srpskom narodu. Onih koji bi i danas da žive od ratova, pljačke, mržnje i krvi. Koliko će - i da li će ikada - sve ove strahote proći i da li će oni Srbi koji nisu krivi, moći jednog dana da pruže ruku i da im ruka bude prihvaćena od muslimanskog naroda?

Verujem da će doći to vreme. Ali, pre svega, moramo iskreno, jasno i glasno, da nas ceo svet čuje, priznati sve zločine pojedinih pripadnika srpskog naroda, nad onima s kojima smo nekada živeli zajedno u jednoj zemlji. Moramo priznati da je počinjen genocid u Srebrenici. To prvo mora da učini vlast Srbije", kaže Petrović.

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...