ANALITIČARI NA "WALL STREETU" PREDVIĐAJU: "Kriza 737 MAX-a mogla bi koštati Boeinga 20 milijardi dolara"

Troškovi američkog zrakoplovnog giganta Boeinga vjerojatno će znatno porasti, kažu analitičari, dok zrakoplovne tvrtke i dalje guraju MAX 737 u svoje redove; najprodavaniji zrakoplovi tvrtke prizemljeni su već 11 mjeseci

  • Ekonomija

  • 19. Jan. 2020  19. Jan. 2020

  • 0

Avioprijevoznici u svijetu izgubili su više od milijardu dolara prihoda, a Boeing više od 7 milijardi dolara.

Tvrtka, koja je u srpnju uzela 5,6 milijardi američkih dolara za nadoknadu zrakoplovnih kompanija i drugih kupaca zbog prizemljenja, 29. siječnja trebala bi prijaviti zaradu za cijelu godinu i četvrto tromjesečje. Neki analitičari na Wall Streetu očekuju da će preuzeti dodatne troškove povezane sa spornim zrakoplovom.

“Morat će platiti više”, rekao je Ron Epstein, analitičar iz Bank of America Merrill Lynch, za CNBC. Prema njegovim procjenama, ukupni trošak prizemljenja mogao bi dostići 20 milijardi dolara (isključujući bilo kakve nagodbe iz tužbi koje su podnijele obitelji žrtava nesreće) ako se zrakoplovi vrate do lipnja ili srpnja. Epstein procjenjuje da je oko 40 posto dobiti tvrtke prošle godine dolazilo iz MAX-a.

Analitičarka iz svemirske i zračne obrane u Jefferiesu, Sheila Kahyaoglu rekla je ovaj tjedan da će se troškovi za kompenzaciju kupaca zrakoplova vjerojatno popeti na 11 milijardi dolara. Pretpostavljala je da će se zrakoplovi vratiti u službu u travnju.

Moody’s je ovaj tjedan rekao da stavlja Boeingov dug na pregled radi mogućeg smanjenja, za manje od mjesec dana nakon što se kreditni rejting ponovo smanjio. Objašnjeno je kako kriza traje nego što se očekivalo. Niži kreditni rejting, znači da je Boeingu je skuplja posudba novca.

Boeing je ranije rekao da će iskoristiti tržišta duga ako im bude trebalo više novca kako bi pokrili troškove krize.

(Logicno.com/L.R.) 

https://www.logicno.com/novac-posao-ekonomija/kriza-737-max-a-mogla-bi-kostati-boeinga-20-milijardi-dolara-kaze-analiticar-s-wall-streeta.html

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...