TAKO TO NIJEMCI RJEŠAVAJU: Postignut dogovor o Libiji

Svjetski lideri postigli su dogovor o tekstu konačnog dokumenta sa konferencije u Libiji, koja se održava u Berlinu, prenose agencije pozivajući se na izvore.

  • Svijet

  • 19. Jan. 2020  

  • 0

"Tekst je dogovoren", rekao je jedan od diplomatskih izvora za TASS, dok Rojters prenodi da im je jedan učesnik samita prenio da je postignut dogovor, ali nije pružio detaljnije informacije.

Prema nacrtu dokumenta u koji je TASS imao uvid, proces rešenja krize u Libiji biće podijeljen na šest dijelova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbjednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemiješanje u oružani sukobu u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Kao navodi ruska agencija, nakon usvajanja teksta, biće uspostavljen specijalni Međunarodni komitet za praćenje, koji će nadgledati primenu odluka sa samita u Berlinu.

Rojters prenosi da se očekuje da će njemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar UN Antonio Guteres predstaviti detalje sporazuma o Libiji na konferenciji za novinare.

U Berlinu su se danas okupili ključni faktori u dugogodišnjem građanskom ratu u Libiji u pokušaju da se obuzda miješanje stranih vojnih snaga, učvrsti primirje i pomogne novom pokretanju političkog procesa o budućnosti te sjevernoafričke države.

Kancelarka Angela Merkel pozvala je lidere 12 zemalja, kao i Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Afričku uniju i Arapsku ligu na samit u glavnom gradu Njemačke.

(Tanjug/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...