JOHN DEBAKL: Vlada Borisa Johnsona doživjela težak poraz, prvi od izbora u decembru…

Britanska vlada premijera Borisa Johnsona doživjela je u ponedjeljak u parlamentu prvi poraz od izbora u decembru, jer je gornji dom glasao za zaštitu prava evropskih građana u Britaniji nakon Brexita

  • Svijet

  • 21. Jan. 2020  

  • 0

Dom lordova glasao je većinom glasova (270 glasova za prema 229 protiv) za amandman koji su podnijeli proevropski liberalni demokrati, a koji bi evropskim građanima u Britaniji koji ispunjavaju uslove za to dao automatsko pravo da ostanu u zemlji nakon Brexita a da ne moraju podnijeti zahtjev vladi za to, prenosi Reuters.

Amandman  također, podrazumijeva da državljani EU u Britaniji dobiju fizički dokaz za svoje pravo na boravak u toj zemlji. Državljani EU trenutno mogu da se registriraju online kako bi potvrdili   svoj status na boravak, ali ne dobijaju nikakav  fizički dokaza  o pravu na ostanak. Vlada je samo rekla da će ljudi dobiti "siguran digitalni status" koji se odnosi na njihov pasoš.

Prošle sedmice, koordinator za Brexit Evropskog parlamenta Guy Verhofstadt rekao je da mu je Britanija rekla da razmatra mogućnost pružanja fizičkog dokumenta građanima EU-a, ali je tada Johnsonov glasnogovornik rekao da nije upoznat s bilo kakvim planovima.

Bilo kakve izmjene zakona koje usvoji Dom lordova moraju se vratiti u Donji dom na odobrenje što znači da na kraju mogu biti i odbačene.

U gornjem domu parlamenta u toku je debata o prijedlogu zakona o povlačenju Britanije iz EU, kojim se određuju uslovi za izlazak te zemlje iz bloka.

Oba doma parlamenta moraju da usvoje zakon prije 31. januara, ukoliko Britanija želi da napusti EU na vrijeme.

(SB / Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...