U IZRAELU ZVECKAJU ORUŽJEM: Ganzt obećao proširenje suvereniteta na dolinu Jordan poslije izbora; Natanyahu odgovorio zašto da se čeka do tada

Lider saveza izraelskih partija centra Benny Gantz obećao je danas da će nastojati da se suvereitet Izraela proširi na dolinu Jordan poslije predstojećih parlamentarnih izbora.

  • Svijet

  • 21. Jan. 2020  

  • 0

„Dolina Jordan je istočni odbrambeni štit Izraela u svakom budućem scenariju koji će se dogoditi. Mi vidimo taj dio zemlje kao neodvojivi dio države Izrael i nakon izbora radićemo na primjeni suvereniteta na dolinom Jordan. To ćemo uraditi na osnovu nacionalnog dogovora i u saradnji sa međunarodnom zajednicom“, najavio je Gantz obilazeći to područje.

Prije izbora u septembru premijer Izraela Benjamin Netanyahu je obećao da će proširiti suverenitet Izraela nad dolinom Jordan koja čini četvrtinu Zapadne obale odmah nakon formiranja vlade, podsjećaju izraelski mediji.

Netanyahuovo obećanje, za koje on tvrdi da bi ga ispunio da vrhovni izraelski tužilac nije rekao da prelazna vlada ne može to da uradi sada, nije povučeno pošto poslije septembarskih izbora nije obrazovana nova vlada.

Novi izbori, treći za manje od jedne godine, raspisani su za 2. mart.

Netanyahu je na Gantzovo obećanje reagovao upitavši zašto da se čeka i pozvao da se dolina Jordan anektira odmah.

On je rekao da čeka Gantzov odgovor do večeras.

Izraelski mediji navode da iz Netanyahuove izjave nije jasno zašto bi Gantzovo obećanje dato u izbornoj kampanji navelo vrhovnog tužioca da preispita i izmijeni svoj stav.

U međuvremenu se Gantz, bivši komandant izraelske vojske, suočio sa kritikama poslanika iz ljevičarskih partija.

Lider saveza partija Laburisti-Gešer Amir Peretz je Gantzovo obećanje pripisao naporima da se privuku desničarski glasači i označio ga plitkim i nesmotrenim.

Peretz smatra da Izrael mora da pruži ruku ka miru i diplomatskom rješenju.

Vođa ljevičarskog Mereca Nitzan Horowitz je rekao da Plavo i bijelo juri glasove desničara ili vjeruje u aneksiju jer mu nedostaje osjećanje za logiku.

Lider saveza arapskih izraelskih partija Ayman Odeh je ocijenio da imitiranje nije način da se smeni Netanyahu na funkciji premijera i da je aneksija eliminacija svake šanse za demokratiju i mir.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine kada je osvojen i istočni Jerusalim i pojas Gaze.

Palestinci namjeravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...