POTPUNO PRECIZNI PODACI: Evo koliko PRIJETNJI su u prošloj godini dobili članovi Predsjedništva BiH, ministri i drugi političari putem SMS-a, telefonskih poziva...

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH evidentirala je lani 19 prijetnji koje su upućene visokim zvaničnicima institucija BiH.

  • Vijesti

  • 21. Jan. 2020  21. Jan. 2020

  • 0

Najviše prijetnji upućeno je članovima Predsjedništva BiH i ministrima u Savjetu ministara BiH. Među prijetnjama, koje su iznesene putem SMS poruka, telefonskih poziva, e-mailova, komentara na društvenim mrežama i slično, na članove Predsjedništva BiH odnosilo se pet, ministre Savjet ministara četiri, a na zaposlene u pravosudnim institucijama tri. Četiri prijetnje odnosile su se na predstavnike diplomatskih predstavništava, a dvije na predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Parlamenta BiH, a bilo je i jedno ugrožavanje pratnje vozila.

Direkcija je evidentirala ukupno 36 događaja u vezi sa bezbjednošću štićenih osoba i objekata, koje štiti, a koji su proslijeđeni na dalje postupanje nadležnim policijskim agencijama i tužilaštvima. Evidentirala je 17 događaja koji su se odnosili na prijetnje e-mailom i putem društvene mreže telefonsku prijetnju, protestna i mirna okupljanja građana, fotografisanje DKP-a, sumnjive pošiljke i narušavanje javnog reda i mira, usmjerene prema objektima koji se štite i to zgradama Predsjedništva BiH i zajedničkih institucija te objektima diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija.

Tokom izvršavanja redovnih poslova i zadataka, u zonama zaštite štićenih objekata, policijski službenici Direkcije prošle godine izvršili su legitimisanje 913 osoba i za dvije osobe je privremeno ograničena sloboda kretanja.

U segmentu procjene prijetnji kroz preventivni rad prikupljane su, analizirane i procjenjivane informacije za osobe koje mogu da izvrše napad na štićene osobe, objekte i imovinu. Postupano je u 587 predmeta, od toga 38 predmeta iz prethodnog perioda i 549 novih predmeta. Okončan je rad u 553 predmeta, dok su 34 predmeta ostala u radu.

Direkcija je prošle godine vršila poslove fizičke i tehničke zaštite 37 štićenih osoba i to četiri osobe iz prve kategorije, 14 osoba iz druge kategorije, šest osoba iz treće kategorije i pet osoba koje se štite po odluci direktora, dok se za osam osoba zaštita vrši kroz operativni rad u vidu prikupljanja saznanja i informacija o njihovoj eventualnoj ugroženosti. Tri osobe su se odrekle neposredne fizičke zaštite, dok su za pet osoba u toku aktivnosti na uspostavljanju neposrednog fizičkog obezbjeđenja.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...