PROVIDNA IGRA NOVOG RUSKOG CARA: Vladimir Putin nakon ostavke premijera Dmitrija Medvedeva oformio novu vladu, ali dva čovjeka su NEZAMJENJIVA…

Potvrdila su se očekivanja: Putin mijenja sve da ne bi promijenio ništa.

  • Svijet

  • 22. Jan. 2020  

  • 0

U novoj vladi, koju je dekratom imenovao predsjednik Vladimir Putin, svoja su mjesta zadržali ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Sergej Šojgu. Njih dvojica, a posebno Šojgu, pripadaju krugu od najvećeg Putinovog povjerenja.

Lavrov tako ostaje najdugovječniji ministar vanjskih poslova na svijetu (od 2004. godine), a Šojgu će i dalje voditi ruske vojne snage. Obojica su se iskazala u provedbi Putinovih geostrateških igara. I mora im se priznati, uzevši u obzir slabost Rusije kao države, ostvarili su zavidan "uspjeh". Iako je posljedica njihovog djelovanja otmica Krima, rat u Ukrajini, smrt brojnih civila u Siriji...

Pitanje je samo koliko će dugo Genadij Gerasimov ostati na čelu glavnog štaba.

Interesantno je bilo promatrati prijelomne vijesti na kremaljskom servisu vijesti, Sputniknews. Naslov: Putin je donio dekret "O strukturi federalnih tijela izvršne vlasti". Novi premijer Mihail Mišustin, onaj koji bi trebao ipak imati nešto za reći o vladi gotovo da se ne spominje se u vijestima.

Dakle, ako je i bilo nekih koji su pomislili da će Putin stvarno ponuditi neka nova lica, prevarili su se. Resor energije, toliko važan za Rusiju jer donosi najveću zaradu, ostaje u sigurnim rukama: Alexander Novak, kao i dosad, u vladi Dmitrija Medvedeva.

Stječe se tako dojam da je cilj cjelokupne tektonske promjene sustava bio samo što bezbolnije ukloniti Medvedeva. Nepopularnog Medvedeva.

Vladimir Kolokoltsev ostaje ministar unutarnjih poslova. Dakle, sustav sigurnosti ostaje u rukama provjerenih kadrova. A ni s financijama nije drukčije. Anton Siluanov, ministar financija od 2011. će i dalje voditi taj resor. Na položaju ministra industrije i trogovine ostaje Denis Manturov.

Jedino je iznenađenje odlazak Maksima Oreškina s mjesta ministra ekonomskog razvoja.

Interesantan je i raspored: u 19.55 pod moskovskom vremenu Sputniknews objavljuje da Putin određuje da će novi ruski premijer imati devet zamjenika. A u 20.21 već se objavljuje vijest o prvom sastanku kabineta. Sjajna predstava. "Novi je kabinet dobro izbalansiran iako je doživio ozbiljnu rekonstrukciju", rekao je Putin, prenosi RT, na prvoj sjednici novog kabineta.

A sve se moglo predvidjeti u ponedjeljak navečer kad je objavljeno da je ruski predsjednik, preciznije car, poslao Donjem domu parlamenta, Dumi, svoje prijedloge ustavnih promjena.

U tom je dokumentu predložio niz mjera, primarno mjeru koja jača ulogu parlamenta u imenovanju premijera, a zatim onu koja ograničava broj predsjedničkih mandata na dva, umjesto dva uzastopna.

Prema jednoj od tih mjera predsjednik bi osnovao Državno vijeće koje bi, prema tekstu zakona, bilo zaduženo za "određivanje glavnih smjerova unutarnje i vanjske politike Ruske Federacije", piše EurActiv.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...