SATTLER JE BAŠ OPTIMISTIČAN: "Tegeltija privržen ekonomskim reformama"

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je danas Srni da je veoma zadovoljan prvim javnim obraćanjem novoimenovanog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije ...

  • Vijesti

  • 22. Jan. 2020  22. Jan. 2020

  • 1

... koji je, kako je naveo, naglasak stavio na ekonomske reforme, ali i na potrebu unapređenja koordinacije na nivou cijele BiH.

- Njegovi prvi potezi, poput sastanaka sa entitetskim premijerima čine se kao dobar početak što, nažalost, ranije nismo mogli da vidimo u dovoljnoj mjeri, a to je jedan od preduslova za napredak BiH ne evropskom putu - rekao je Sattler.

Odgovarajući na pitanje Srne koji su to prioriteti koje EU očekuje od BiH, Sattler je rekao da BiH mora raditi na boljoj funkcionalnosti svojih institucija.

- Govorimo o sprovođenju presuda evropskih sudova za ljudska prava, uključujući i odluku u predmetu "Sejdić i Finci", gdje je u prošlosti bilo pokušaja da ova odluka bude sprovedena - rekao je Sattler.

On očekuje da institucije BiH brže reaguju na planu vladavine prava, reforme Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, usvajanja novog zakona o ovoj instituciji.

Sattler očekuje napredak i u oblasti socijalno-ekonomskih reformi.

Prema njegovim riječima, BiH mora uložiti dodatne napore da zaustavi odlazak mladih u inostranstvo.

- Evo, sada smo otvorili novo poglavlje u odnosima EU sa svim nivoima vlasti u BiH, koje ponovo imaju novu priliku da rješavaju probleme i da pokažu liderstvo - rekao je šef Delegacije EU u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...